ABD, Çelik’te Çin’e Kanada’dan Daha Çok Muafiyet Veriyor

12 Şubat 2019

Kanada devlet televizyonu CBC’nin web sitesinde yer alan, 9 Şubat 2019 tarihli, Janyce McGregor imzalı habere göre; ABD’de, Çin’den yapılan çelik ithalatının yüzde 40’ına muafiyet uygulanırken, Kanada’dan yapılan çelik ithalatının yalnızca yüzde 2’sine muafiyet sağlanıyor. Bu ilginç durum, alüminyum ithalatında da geçerli. ABD’nin yüzde 10 oranında gümrük vergisi getirdiği alüminyum ithalatıyla ilgili olarak, şu anda Çin’den ithal alüminyumun yaklaşık yüzde 86’sı ABD’ye gümrüksüz girerken, Kanada’dan ithal alüminyumun yalnızca yüzde 1’den daha azı ABD’ye gümrüksüz girebiliyor.

Tarifelerden en çok muafiyet sağlamayı başaran ülkeyse, Japonya. ABD’nin Japonya’dan ithal ettiği çelik ürünlerinin yüzde 62’si şu an ülkeye gümrüksüz giriyor. Japonya ABD pazarında zor bulunan özel metaller üretirken, Kanada üretimi ürünlerin yerine ABD pazarında mevcut olan yerli üretim diğer ürünler tercih edilebiliyor. Tarife muafiyet başvurularında dikkate alınan kriterlerden biri de, aynı ürünün ABD pazarında yerli üretim olarak bulunabilirliği. Yerel çelik üreticileri de bu süreci takip ederek kendi ticari çıkarları doğrultusunda itirazda bulunabiliyorlar. Bu karmaşık süreç, kendi sevkiyatlarına muafiyet talep eden şirketlerin cevap dilekçesi vermelerine de olanak tanıyor. Yıllık üretim kapasitelerinin üzerinde itirazlarda bulunan yerel çelik üreticilerinin itirazları, görünüşe göre, muafiyetle ilgili kararları etkiliyor ve neredeyse her reddedilen muafiyet başvurusunun ardında bir itiraz yatıyor. ABD çelik endüstrisinde karlar yüksek görünse de, sektördeki istihdamın da aynı paralelde artış kaydedip kaydetmeyeceği hala belirsiz, zira pek çok fabrikada otomasyon sayesinde istihdam artışı sağlamadan üretim artışı sağlamak mümkün.

ABD’nin gümrük tarifeleri ve muafiyet sistemiyle ilgili olarak, Kanada Çelik Üreticileri Birliği’nin yeni başkanı Catherine Cobden, Kanada’nın söz konusu tarifelerden diğer ülkelerden daha çok zarar gördüğünü, tarifelerin Kuzey Amerika’daki tedarikçileri desteklemek yerine kösteklediğini ve gümrük vergisinden muafiyet sisteminin haksız bir şekilde Çin’in lehine işlediğini ifade etti. Kanada’nın Washington Büyükelçiliği de gümrük muafiyetiyle ilgili süreçleri yakından takip ediyor ve tarifelere karşı yürüttüğü lobi kampanyasına devam ediyor.  

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/politics/steel-tariffs-exclusions-canada-china-1.4748745