ABD, Kanada'ya Uyguladığı Çelik ve Alüminyum Vergisinde Şartlı Geri Adım Attı

20 Mayıs 2019

Kanada ve ABD tarafından açıklanan ortak bildiri ile 20/05/2019 tarihinden itibaren, Section 232 kapsamında ABD’nin Kanada’ya uyguladığı çelik ve alüminyum tarifelerinin kaldırılması konusunda karşılıklı anlaşmaya varıldığı duyurulmuştur. Buna göre:

  1. Bu açıklamanın yapılmasından en geç iki gün sonra, ABD ve Kanada aşağıdaki tarifeleri karşılıklı olarak kaldırma konusunda karara varmışlardır:
  1. ABD, Section 232 kapsamında, Kanada’dan ithal çelik ve alüminyuma koyduğu bütün vergileri kaldıracaktır.
  2. Buna mukabil, Kanada da Section 232’ye karşılık olarak koyduğu bütün vergileri kaldıracaktır.
  1. ABD ve Kanada, DTÖ nezdinde Section 232’den kaynaklanan tüm itilafları sonlandıracaklardır.
  2. ABD ve Kanada aşağıdaki konularda etkili tedbirleri yürürlüğe koyacaklardır:
  1. Haksız şekilde sübvanse edilen ve/veya indirimli fiyatlara satılan alüminyum ve çeliğin ithalatını önlemek ve,
  2. Kanada ve ABD dışında üretilen alüminyum ve çeliğin diğer ülkeye aktarmalı şekilde sevkiyatını engellemek. Kanada ve ABD bu konuda alınacak önlemleri karşılıklı olarak istişare edeceklerdir.
  1. ABD ve Kanada aralarındaki alüminyum ve çelik ticaretini takip etmek amacıyla üzerinde anlaşmaya varılmış bir süreç tesis edeceklerdir. İthalattaki ani artışları takip etmek üzere, her iki ülke de Kuzey Amerika’da eritilmiş ve dökülmüş çeliği, diğer çeliklerden farklı şekilde değerlendirebilecektir.
  2. Belli bir dönemde, ithal alüminyum ve çeliğin rekor düzeyde artış kaydetmesi halinde, piyasa payı dikkate alınarak, ithalatçı ülke ihracatçı ülke ile istişare talebinde bulunabilecektir. Bu istişareler neticesinde, ithal eden taraf, ithalatta ani artışın kaydedildiği ürünlere tek tek, ekteki tabloda belirtilen ürün kategorileri baz alınarak, çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 vergi koyabilecektir. İthal eden taraf böyle bir tedbir alırsa, ihraç eden taraf da, mutabık kalındığı şekilde, sadece etkilenen sektöre vergi koyarak yanıt verecektir. (Örnek. Alüminyum ve alüminyum içeren ürünler ve çelik)

Kaynak: https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2019/05/joint-statement-by-the-united-states-and-canada-on-section-232-duties-on-steel-and-aluminum.html - Ottava Ticaret Müşavirliği