Amerika-Çin Ticaret Savaşı, Kanada’yla Çelik Tarifelerine İlişkin Görüşmelerin Gecikmesine Neden Oluyor

11 Aralık 2018

Maliye Bakanı Bill Morneau Amerika ile Çin arasında süregiden ticari anlaşmazlığın Kanada’yla en büyük ticari ortağı Amerika arasındaki çelik tarifesi meselesinin çözümüne yönelik görüşmeleri geciktirdiğini ifade etti.

Cuma günü Montreal’deki bir etkinlikte konuşan Morneau Amerika’nın pasifikle olan ticari kavgasının Kanada’ya birçok zorluk yarattığını ifade etti.

Morneau Amerikan yetkililerinin yanı sıra metal üreticileri ve alıcıları ile her gün temas halinde olduğunu ama tarifelerin kaldırılması için bir tarih veremediğini belirtti.

Amerikan Başkanı Donald Trump Mayıs ayında Kanada’dan ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 vergi koymuş ve Kanada 16.6 milyar dolar değerindeki Amerikan ürününe misilleme niteliğinde vergilerle karşılık vermişti.

Bu arada Amerika’nın Çin’e getirdiği ek vergiler geçtiğimiz yıl boyunca yüz milyarlarca dolarlık ürünü etkileyerek kısasa kısas bir ticaret savaşını tetiklemişti.

Perşembe günü iki ülke karşılıklı olarak tarife artışını 90 günlük bir ateşkes süreciyle askıya alma ve meselenin çözümü için birlikte çalışma konusunda anlaşmaya varmalarına rağmen, Çin telekom şirketi Huawei Teknoloji’nin finans direktörünün Amerika Adelet Bakanlığı’nın isteği üzerine Kanadalı yetkililerce tutuklanması Çin hükümetiyle müzakere sürecini zora sokacağa benziyor.

Morneau bu açıklamaları Cuma günü Montreal şehir merkezinde başbakanlar toplantısının başlamasından birkaç saat sonra yaptı. Ontario Başbakanı Doug Ford ve Quebec Başbakanı François Legault özellikle otomobil ve havacılık sektörlerine yönelik vergilere ilişkin kaygılarını gündeme getirmeye hazırlandıklarını ifade ettiler.

Kaynak: https://www.canadianbusiness.com/business-news/u-s-china-trade-war-distracting-from-talks-with-canada-on-steel-tariffs-morneau/ 11-12/2018