CPTPP Kapsamında Kanada’nın Süt Ürünleri İthalatı Artacak

05 Aralık 2018

Kanadalı peynir üreticileri AB’yle rekabet yaşamaya başlamışken, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan ithal peynirler de 2019’da pazara girebilecek. Federal Hükümet geçen hafta Kanadalı süt işleme tesislerine Pasifik kıyısı ülkelerden ithalat yapmak için ithal ruhsatlarının çoğunu verdi ve ticaretten elde edilecek her karın yerel sanayiye katkıda bulunacağını ifade etti.

Kanada süt endüstrisi Kanada’nın NAFTA’nın yerine gelen yeni anlaşma çerçevesinde vermek zorunda kaldığı tavizlere dikkat çekerken, federal hükümet süt ürünleri işlemecilerine CPTPP anlaşması çerçevesinde Yeni Zelanda gibi ülkelerden yakında gelmesi beklenen süt ürünlerinin ithalatı için neredeyse özel haklar verdi. Bu şu anlama geliyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Kanadalı tüketicilerin önünde daha çok yabancı peynir satınalma seçeneği olacak ve Kanada süt endüstrisi ithal ettiği sütü Kanada sütüyle yapılmış ürünlerle birlikte pazarlarken bu durumdan geçici de olsa kar sağlayabilecek.
Geçen hafta üç ülke lideri tarafından imzalanan Kanada’nın CUSMA olarak adlandırdığı, güncellenen NAFTA Anlaşması Kanada süt ürünleri pazarının bir kısmını yabancı süt ürünlerine verecek olan üçüncü büyük ticaret anlaşması. Kanada süt üreticilerine göre, pazarın onda biri müzakere masasında taviz olarak verilmiş durumda.

AB’den ithal peynirler geçen sonbaharda CETA anlaşması çerçevesinde Kanada’ya girmeye başladı. 30 Aralık’ta CPTPP’nin yürürlüğe girmesiyle, küresel olarak rekabet gücü yüksek olan Yeni Zelanda peyniri dahil 16 farklı kategorideki peynir ve süt ürünü 11 CPTPP üyesi ülkeden gümrüksüz olarak Kanada’ya girmeye başlayacak.

Federal hükümet şu anda küçülecek gibi görünen Kanada süt endüstisinin geleceği için söz konusu durumdan etkilenen çiftçilere uygun bir tazminat vermek için bir strateji ve plan oluşturmak üzere çalışma grupları başlattı.

Geçen sene, AB peynirleri için ithal ruhsatı verildiğinde, bunun yarısı perakendeci ve distribütörlere, diğer yarısı da süt işlemecilerine verilmişti. Bu sefer durum farklı, ithalat kotası küçük ve büyük işletmeler arasında neredeyse eşit olarak bölünmüş durumda.

CPTPP çerçevesinde ithalat yapmak için son başvuru tarihi 12 Aralık. Başvurusu kabul edilenler ruhsatlarını 21 Aralık’a kadar alacak ve ithalat yıl sonunda başlayacak.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/politics/cptpp-trq-dairy-wednesday-1.4931852 - 05/12/2018