Kanada Alberta’da Petrol Krizi

05 Aralık 2018

Kanada’nın Alberta Eyaleti Başbakanı Rachel Notley, Pazartesi günü Alberta’daki petrol üreticilerine gelecek aydan başlamak üzere üretimlerini günde 325.000 varile indirmeleri ya da yüzde 8.7 oranında azaltmaları çağrısında bulundu. Rachel Notley’e göre, Alberta petrolünün indirimli olarak satılması Kanada’nın milyarlarca dolar kaybetmesine neden oldu.
Bu 15 OPEC (Petrol İhraç eden Ülkeler) ülkesinin üçünün (Ekvator Ginesi, Gabon, Kongo Cumhuriyeti) üretiminden daha fazla ve OPEC ve müttefiklerinin yaklaşık iki yıl önce üzerinde anlaştıkları kesinti miktarının yaklaşık beş katı. Bu kesinti petrol fiyatlarında artış yaratabilir. Kanada’nın en büyük bankalarından bazılarına göre, Alberta’nın eyaletteki petrol üretiminin düşürülmesi için çağrıda bulunma kararı gelecek yıl Kanada ekonomisi üzerinde etkisini gösterecek. Bazı ekonomistler, bu durumun sonucu olarak  gelecek yıl gayri safi yurtiçi hasılanın daha önce öngörülen yüzde 2 yerine yüzde 1.8 oranında büyüyebileceğini ifade ediyorlar.
 
Kanada dünyanın beşinci büyük petrol üreticisi ve petrol rezervleri petrol kumlarının bulunduğu Alberta eyaletinde yer alıyor. Enbridge Inc. ve TransCanada Corp. şirketleri ham petrolü boru hattıyla WTI’nın (West Texas Intermediate) teslim noktası olan Amerika’daki Cushing, Oklahama’ya taşıyorlar. Alberta’daki hampetrol üretimi fazlası, kısmen boru hattının genişlemesine yönelik çevresel ve politik engeller neticesinde, üretim miktarı, boru hattı ve rafineri  kapasitesinin üzerine çıktığı için ortaya çıktı.
 
Kaynaklar: https://business.financialpost.com/commodities/energy/why-a-provincial-crisis-in-western-canada-is-boosting-global-oil
https://business.financialpost.com/commodities/energy/alberta-oil-cuts-will-slow-canadian-growth-next-year-banks-say - 05/12/2018