Kanada Finansal Tüketici Kuruluşu (FCAC) Raporuna Göre, Kanadalı Bankaların Şikayetleri Ele Alma Mekanizması Sorunlu

24 Şubat 2020

Financial Post gazetesinde, 19 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan haberde, Kanada’daki bankaların iç şikâyet prosedürlerinin ve dış şikâyet mekanizmalarının etkinliğini denetlemekle görevli Kanada Finansal Tüketici Kuruluşu (FCAC) tarafından yayımlanan güncel bir raporun, Kanada bankacılık sisteminin müşteri şikayetlerini ele alma mekanizması ve süreçlerinin kusursuz olmadığını ortaya koyduğu ifade edilmektedir. FCAC’ın raporuna göre, her yıl beş milyondan fazla müşteri bankaya en az bir şikâyette bulunmaktadır ve bu şikayetlerin çoğu banka içinde ele alınmaktadır. Kanada bankalarının şikayetleri ele alan bir birimlerin olması ve hükümet onaylı iki dış ombudsman ofisinden birine üye olmaları gerekmektedir.

FCAC raporuna göre, hem iç hem de dış şikâyet mekanizmasının politikalar, prosedürler ve operasyonlar açısından geliştirilmesi gereken tarafları olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen kusurlar arasında, makul dışı gecikme süresi, yetersiz eğitim ve bankaların kendi ombudsmanlarını seçmelerine olanak tanıyan sistem sayılmaktadır. Raporun bir bölümünde, bankaların müşterilerin şikayetlerini üst makamlara taşımalarını kolaylaştırmadıkları da ifade edilmektedir. Söz konusu raporun yayımlanmasının hemen ardından, Kanada Maliye Bakanlığı mezkur raporda yer alan bulgulara yönelik halka açık bir istişare süreci başlatacağını ve Kanada bankaları tarafından kullanılan dış şikâyet mekanizmalarını güçlendirmeye çalışacağını ifade etmiştir. 

 

Kaynak:https://business.financialpost.com/news/fp-street/watchdog-finds-shortcomings-with-how-canadas-biggest-banks-handle-consumer-complaints - Ottava Ticaret Müşavirliği