Kanada Özel Sektörü Kasım Ayı Haber Bülteni

12 Aralık 2018

Calgary merkezli Encana şirketi ve Teksas merkezli Newfield Exploration Şirketi Encana’nın Newfield’in tedavüldeki yaklaşık 5.5 milyar dolar değerindeki hisse senetlerinin tamamını satın alması konusunda anlaştıklarını açıkladılar.

Calgary merkezli Imperial Oil Limited Şirketi Alberta Fort McMurray’nin yaklaşık 45 km kuzeydoğusunda yer alan, 2.6 milyar dolarlık Aspen Projesini geliştirmek için yatırım yapma kararı aldığını açıkladı.

Calgary merkezli TransCanada Corporation 31 Ekim’de NOVA Gas Transmission Ltd. şirketini 1.5 milyar dolarlık bir yatırımla genişletmeye karar verdi.

Calgary merkezli Inter Pipeline Ltd. 30 Ekim’de Avrupa’daki depolama şirketi Inter Terminals Ltd.’nin NuStar Energy L.P’nin Avrupa’daki döküm sıvı depoloma şirketinin hisseli sermayesinin % 100’ünü satın alması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Québec merkezli Gazoduq Inc., Kanada’nın batısındaki doğal gazı, henüz proje aşamasındaki gaz sıvılaştırma tesisi Énergie Saguenay’ye taşımak üzere, Kuzeydoğu Ontario’dan Saguenay Québec’e bir yeraltı doğal gaz transmisyon hattının inşasına ilişkin bir altyapı projesi başlattığını duyurdu. Gazoduq bu projenin maliyetinin tahminen 4.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Vancouver merkezli Pan American Silver Corp. ve Nevada merkezli Tahoe Resources Inc., Pan American’ın Tahoe’nin 1.067 milyar dolar değerindeki tedavüldeki hisselerinin tamamını satın alması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Vancouver merkezli West Fraser Timber Co. Ltd.  Fraser Lake ve Quesnel kereste fabrikalarındaki kereste üretiminin yaklaşık 300 milyon ayak paneli (board foot)  miktarındaki bölümünü kalıcı olarak azaltacağını duyurdu.

Saskatoon merkezli Nutrien Ltd. New Brunswick’teki potaş tesisini kalıcı olarak kapatmaya karar verdiğini duyurdu.

Newfoundland ve Labrador hükümeti ve Minnesota merkezli Tacora Resources Inc.,  Wabush, Newfoundland ve Labrodor’daki Scully madenini tekrar açacaklarını duyurdular.

İmalat
Montreal merkezli Bombardier Inc. önümüzdeki 12-18 ay boyunca şirketteki yaklaşık 5000 pozisyondan kesinti yapılmasıyla sonuçlanacak bir yeniden yapılanma planı başlattıklarını açıkladı. Bombardier ayrıca Q Series hava aracı programı ve de Havilland tescilli markasının yaklaşık 300 milyon dolara Longview Aviation Capital Corp’un yüzde yüz iştirakli bir şirketine ve business hava aracının uçuş ve teknik eğitim faaliyetlerinin de yaklaşık 800 milyon dolar telif ücreti karşılığı Montreal merkezli CAE Inc’e satılması için anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Detroit merkezli General Motors (GM) gelecek yıl daha az fabrikada üretim yapılacağını ve 2019’da Ontario’daki Oshawa, Michigan’daki Detroit-Hamtramck ve Ohio’daki  Lordstown montaj fabrikalarının faaliyetlerini durdurulacağını duyurdu.
Mississauga merkezli Maple Leaf Foods Inc. Ontario London’da 660 milyon tutarında bir tavukçuluk tesisi inşa etme planını açıkladı.
 
Perakende
North Carolina merkezli Lowe's Companies, Inc. beklenen performansı göstermeyen Kanada’daki 31, Amerika’daki 20 mağazasını 1 Şubat 2019’a kadar kapatma kararını açıkladı. Şirket ayrıca Meksika’daki perakende faaliyetleri ile Amerika’da ev dekorasyonu konusunda temel olmayan bazı faaliyetlerini durdurma kararını açıkladı.  

Kaynak: Kanada İstatistik Kurumu - 11/12/2018