Kanada ve ABD’nin Dış Ticaret Açıkları 2018 Yılı Aralık Ayında Rekor Düzeye Ulaştı

07 Mart 2019

Kanada Devlet Televizyonu CBC’nin web sitesinde yer alan 6 Mart 2019 tarihli habere göre, ABD ve Kanada’nın dış ticaret açıkları, 2018 yılı Aralık ayında rekor düzeye ulaştı. Kanada İstatistik Kurumu, son beş aydır düşüş kaydeden enerji ürünlerindeki yavaşlamaya bağlı olarak, Aralık ayı boyunca ihracatın yüzde 3,8 azaldığını açıkladı. Öte yandan, ithalattaki yüzde 1,6’lık artışla, toplam ticaret açığı, şu ana kadar kaydedilen en yüksek aylık düzeye ulaşarak, 4,6 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde Kanada, ABD dışındaki ülkelerden daha çok alım yapıp, bu ülkelere daha az satış yaptı. Kanada’nın en büyük ticari partneri ABD’yle dış ticaret fazlası da 1,8 milyar Dolara geriledi. Aylık yüksek ticaret açıklarına rağmen, Kanada 2018 yılına güçlü bir şekilde başladığı için, yıllık ticaret açığı 24,6 milyar Dolardan 21,7 milyar Dolara düştü.

ABD Ticaret Bakanlığı da Çarşamba günü ülkenin dış ticaret açığının Aralık’ta, yüzde 19’luk artışla 59,8 milyar Dolara ulaştığını açıklamıştır. Son on yılın aylık bazda kaydedilen en yüksek dış ticaret açığı olan bu rakam, ABD’nin ürün ticareti alanındaki dış ticaret açığını, 2018 yılında, şu ana kadar kaydedilen en yüksek rakam olan 891,3 milyar Dolar seviyesine getirmekte yeterli olmuştur. Hizmet ticareti dahil edildiğinde, ABD ticaret açığı, 2018 yılı için 621 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bile, geçen yılki düzeye kıyasla yüzde 12,5’lik bir artış demektir.

ABD’nin dış ticaret açığı rakamları, ABD ekonomisinin, uyguladığı vergiler ve önlemlere rağmen dünyanın geri kalanından her zamankinden daha fazla ithalat yaptığını ortaya koymaktadır. Bu durumun başlıca nedeni, ABD dolarının güçlü olması ve ABD’li tüketicilerin yerel ürünler yerine, kendilerine daha fazla alım gücü veren, maliyeti daha düşük, yabancı ürünler almayı tercih etmesidir. Ekonomistlere göre Dolar’ın güçlü bir düzeyde seyretmesi, dış ticaret açığını yalnızca daha kötü bir hale getirecektir.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/business/trade-deficit-canada-us-december-1.5044718?cmp=rss