Kanada’da Alberta Eyaleti, Petrol Kumu Kaynaklı Ham Petrol Bitümenini Demiryoluyla Taşımak için 4.400 Vagon Kiraladı

28 Şubat 2019

Alberta Eyaleti Başbakanı Rachel Notley 19 Şubat Salı günü ham petrol bitümenini, ABD’ye ve uluslararası piyasalara ulaştırmak için Canadian National (CN) ve Canadian Pacific şirketleriyle 4.400 vagon kiralamak üzere sözleşme imzaladıklarını açıkladı. Günde 20.000 varillik ilk sevkiyatın Temmuz’a kadar başlaması bekleniyor. Demiryoluyla taşıma konusundaki tam kapasiteye 2020 ortasına kadar ulaşılması ve demiryoluyla günde 120.000 varile kadar sevkiyat yapılması öngörülüyor.

Demiryoluyla petrol taşıma planı, Alberta petrolünü uluslararası piyasaya ulaştırmak için orta vadeli bir strateji olarak değerlendiriliyor. Trans Mountain Boru Hattı genişletilme projesinin onaylanması halinde bile söz konusu boru hattının üç yıldan önce faaliyete geçmesinin beklenmediği ifade ediliyor. Eyalet yetkilileri söz konusu anlaşmanın üç yıllık süre zarfında 3,7 milyara mal olacağını, aynı dönemde, bu anlaşma sayesinde, 5,9 milyar gelir ve tahmini 2,2 milyar net gelir edilmesinin öngörüldüğünü ifade ediyorlar.

Alberta Petrol Pazarlama Komisyonu CN ve CP şirketleriyle petrol vagonu, hizmet, personel, vagona yükleme ve vagondan boşaltma kapasitesi gibi konularda sözleşmeler imzalamış durumda, ancak petrolün varış ve teslim noktasında boşaltılması konusunda müzakereler devam ediyor. Daha ekonomik bir seçenek olarak göründüğü için vagon ve lokomotif satın almak yerine kiralamayı tercih ettiğini ve sevkiyat için en güvenli vagonların kullanılacağını ifade eden Alberta Hükümeti, Albertalı üreticilerden ham petrol alıp rafinerileri için ağır petrol arayışındaki ABD körfez kıyısı dahil çeşitli alış noktalarına farklı kategorilerde petrol satmayı planlıyor. Yetkililer, tarımsal ürünlerin taşınması için de yeterli kapasite kalacağını ve demir yolu şirketlerinin önceden imzaladıkları sözleşmelerin hükümlerine yerine getirmeyi de taahhüt ettiklerini belirtiyorlar.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/premier-notley-update-progress-rail-cars-crude-oil-1.5024665