Kanada’da İş Güvencesi Sağlamaya Yönelik Yeni Yatırımlar

26 Mart 2019

22 Mart 2019’da Başbakanlık Ofisi’nde yapılan açıklamada, hızla değişen iş piyasasında ve giderek daha rekabetçi hale gelen küresel ekonomi ortamında, 2019 Bütçesi’nin Kanadalıların daha iyi işler bulmalarına ve bu işleri korumalarına yardım edeceği vurgulandı. 2019 Bütçesi’nde tanıtılan, yeni Kanada Eğitim Yardımı, çalışanların mevcut işlerinde başarılı olmaları ya da yeni bir iş bulmaları için gerekli olan becerileri geliştirmelerine yardım etmeyi amaçlamaktadır. Bu yeni yardım sayesinde, çalışanlar, mesleki becerilerini geliştirmek üzere, her dört senede bir dört hafta izin alabilecek, söz konusu eğitimin masraflarını karşılamak üzere, kendilerine sağlanan krediden yararlanabilecek ve dört haftaya kadar yeni İş Sigortası Eğitim Desteğinden yararlanabileceklerdir.

 

Kanada hükümeti, çalışanların eğitim aldıkları süre zarfında işlerinin korunabilmesi amacıyla iş kanununda gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için eyaletler ve bölgeler ile temasa geçecektir. 2019 bütçesinde, Kanada hükümeti daha fazla sayıda Kanadalı gence istedikleri iş alanında okurken çalışma ve üniversite düzeyinde eğitim alma imkânı sağlamayı amaçlamaktadır. Yeni tedbirler, Kanada’nın yerlilerine de yeni mesleki beceriler kazanmaları için gerekli üniversite düzeyi eğitim almaları konusunda destek olacaktır.

 

Yeni bütçe, okurken çalışma fırsatı elde etmek isteyen her öğrencinin böyle bir fırsatı yakalamayabilmesini sağlamak için çok önemli bir adım olarak nitelendirilebilir. Ayrıca, Kanadalı gençler Kanada Gençlik Hizmeti kapsamında toplum hizmeti yapmak istediklerinde, yurt dışında okuyup çalıştıklarında da destek alabilecekler. 

 

Özet Bilgiler

  • OECD’ye göre, Kanada’daki on işten biri otomasyon riski altında, üç işten birinin de otomasyon neticesinde ciddi değişime uğrama ihtimali bulunuyor.
  • Kanada hükümeti beceri geliştirme programlarına ciddi yatırım (yıllık yaklaşık, 7,5 milyar Dolar civarında) yapıyor. Bu programın 3 milyar Dolar’dan daha fazla kısmı eyaletler, bölgeler ve yerli gruplarla ortaklaşa gerçekleştiriliyor, öğrencileri ve işsiz olan Kanadalıları hedef alıyor.
  • 2019 Bütçesi’nde tanıtılan Kanada Eğitim Desteği, 25-64 yaş arasındaki Kanadalılara, kariyerleri boyunca, eğitim masraflarının yüzde 50’ye kadarını karşılamak üzere 5.000 Dolar’a kadar ek vergi indirimi sağlıyor.
  • Kanada hükümeti öğrenci ve staj kredilerindeki faiz oranlarını azaltıyor ve ilk altı aylık mühlette faiz oranlarını tamamen kaldırıyor. Bu önlemler, borçluların toplam borcunu yaklaşık 2000 Dolar azaltmasını sağlayıp öğrenci kredilerini daha uygun bir hale getirmeyi amaçlıyor.
  • 2019 Bütçesi yatırımları, 2023-2024 yılına kadar 84.000’e yakın öğrenciye işe yerleştirme imkânı yaratmayı hedefliyor.