Kanadalı Hastalar, MR ve Tomografi için Aylarca Sıra Bekliyor

10 Temmuz 2019

The Hill Times Gazetesi’nde yayımlanan 8 Temmuz 2019 tarihli habere göre, Kanada’da medikal görüntüleme için bekleme süresi oldukça uzun ve Nanos Research tarafndan yaptırılan bir anketin sonucuna göre, 10 Kanadalıdan 7’si ödedikleri vergilerin daha fazla görüntüleme cihazı alınması için kullanılması gerektiğini düşünüyor.  MR ve tomografi için aylarca beklemenin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri de var. The Conference Board of Canada tarafından yayımlanan, 25 Haziran 2019 tarihli güncel bir rapora göre, Kanada’da MR ve tomografi için 30 günün üzerinde olan aşırı bekleme süresi, 2018’de Kanada ekonomisine 3,54 milyar Dolara mal oldu. Ayrıca, bu uzun bekleme süresi 380.000 Kanadalı çalışanı etkileyerek, yıllık 430 milyon Dolarlık vergi kaybına yol açtı.

Nüfusun ve yaşlı nüfusun artması da görüntüleme sistemlerine duyular ihtiyacı artırıyor. Mevcut medikal görüntüleme sistemleri de eskiyor ve yerlerine eklenen yeni cihazlar da son 20 yılın en düşük düzeyinde. Mevcut görüntüleme ekipmanlarının yüzde 27’sinin 10 yıldan daha eski olduğu ve uluslararası standartların çok altında olduğu tahmin ediliyor. Medikal görüntüleme sistemlerinin yüzde 60’nın 5 yıldan daha yeni olması tavsiye edilirken, Kanada, mevcut durumda, bu standartlara cevap vermiyor. Bu durumun vahametini farkında olan Kanadalılar da mevcut görüntüleme sistemlerinin yenilenmesine yönelik yatırımların devletçe yapılmasına destek veriyorlar. Görüntüleme sistemlerinin daha etkin ve modern hale getirilmesinin, hastalıkların teşhisi ve tedavisinin çabuklaştırılması, sağlık koşullarının iyileştirilmesi, iş kaybı yaşanan sürenin azaltılması gibi ekonomiye olumlu katkıları da var.

2004 yılında, Kanada Hükümeti, yeni görüntüleme sistemlerinin alınması için eyaletlere 2,5 milyar Dolar civarında finansman sağlamıştı. Dört aydan kısa bir süre sonra gerçekleşecek olan Kanada federal seçimleri öncesinde, Kanadalı sağlık uzmanlarınca hükümetin geçmişte yaptığı bu tür yatırımların tekrarlanmasının sağlık sistemi ve ekonomi üzerinde olumlu etkileri olabileceği ve eyaletlere tıbbı görüntüleme sistemlerinin yenilenmesi için, 5 yıllık bir süre için sağlanacak 1,1 milyar Dolarlık bir finansman ile, bekleme sürelerinin azalabileceği, hastaların sağlık hizmetlerinden daha etkin bir şekilde yararlanabilecekleri ifade ediliyor.

Kaynak: The Hill Times, 8 Temmuz 2019, sf.5. - Ottava Ticaret Müşavirliği