Kanadalı Kanola Yetiştiricileri, Bozulan Kanada-Çin İlişkilerinden Olumsuz Etkileniyor

20 Mayıs 2019

Kanada devlet televizyonu CBC'nin web sitesinde yer alan bir habere göre, Çin’in Kanada menşeli kanola tohumlarını boykot etmesi, Kanada kanola endüstrisine zor zamanlar yaşatıyor. Çin, Kanada üretimi kanolanın en büyük alıcısı, burada yetişen mahsulün yaklaşık yüzde 40’ını satın alıyor. Şu an Çin, Kanada’dan kanola tohumu alımını durdurmuş durumda. Bu hamlenin Huawei şirketi üst düzey yetkilisi Meng Wanzhou’nun Kanada tarafından tutuklanmasına karşı bir yanıt olduğu düşünülüyor. Wanzhou’nun ABD’ye iade süreci yıllar alabilir, bu durumda iki ülke arasında kanola ticaretinin tekrar başlaması çok uzun sürebilir. Kanola, Kanada’nın en önemli tarım ürünlerinden biri ve Kanada ekonomisi üzerindeki etkisi çok büyük.

Kanada, dünyadaki en büyük kanola üreticileri ve ihracatçılarından biri. Kanadalı çiftçiler geçen sene 23 milyon dönüm alanda kanola yetiştirdiler. Kanada İstatistik Kurumu’na göre, kanola her yıl Kanada ekonomisine 26 milyar Dolardan daha fazla katkı sağlıyor. İşin istihdam boyutu da var. Kanada Tarımsal Gıda Birliği’ne göre, kanola sektöründe 249.000 Kanadalı istihdam ediliyor ve 12,5 milyar dolarında ücret ödeniyor. Çin’in kanola ambargosunun etkileri çoktan hissedilmeye başlandı, öyle ki bu sene çiftçiler çok daha az bir alana kanola ekimi yaptılar. Söz konusu anlaşmazlığın devamı halinde, gelecek sene ekim yapılan alan sayısının daha da azalması bekleniyor. Kanola fiyatları da düşmeye başlamış durumda.

Bu anlaşmazlık dışında Kanada mahsulünün piyasasını etkileyen bir başka faktör de, Çin ve ABD arasındaki ticari gerilim. Geçen yıl, ABD ile aralarındaki ticari anlaşmazlık nedeniyle, Çin, ABD’den soya fasulyesi alımını durdurdu. Bu da bitkisel ürün piyasalarına oldukça olumsuz şekilde yansıdı. Bu süreçte, fiyatlar düşerken, Kanada Doları kurunun ABD Doları kuru karşısında daha zayıf olması, Kanada mahsulünü uluslararası alıcılar için daha cazip kıldı. Kanadalı uzmanlara göre, ABD ve Çin arasındaki gümrük tarifelerinin karşılıklı olarak azaltılması halinde, Kanada bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilir. Böyle bir durumda, Amerikan meşeli ürünler Çin pazarı için daha cazip hale gelirken, Çin, Kanada menşeli daha çok ürüne, deniz mahsulleri, sığır eti gibi ürünlere ambargo uygulamaya başlayabilir.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/business/national-canola-canada-china-trade-1.5135241 - Ottava Ticaret Müşavirliği