Kanada’nın 2019 Yılı Ocak Ayı Ekonomi Haberleri Derlemesi

15 Şubat 2019
  • 30 Ocak’ta Alberta Hükümeti, petrol üretimi kısıtlaması nedeniyle, Ocak ayında günde 3,56 milyon varil olan petrol üretimini Şubat ve Mart’ta günde 3,63 milyon varile çıkaracağını açıkladı.
  • Calgary merkezli Crescent Point Energy Corp. yatırım bütçesini, geçen yıla kıyasla 500 milyon dolar azaltarak 1,2 milyar ile 1,3 milyar Dolar arasında açıkladı.
  • Calgary merkezli Husky Energy Inc., 15 Kasım 2018’de faaliyetleri durdurulan SeaRose yüzen platformundaki operasyonların kademeli olarak tekrar başlayacağını duyurdu.
  • Colarado merkezli Newmont Madencilik ve Vancouver merkezli Goldcorp Inc., Newmont’un Goldcorp’un tedavüldeki 10 milyar Dolar değerindeki hisse senetlerinin tamamını satın alması yönünde anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Her iki şirket de, satış işleminin, hissedarlar ve düzenlemelerle ilgili gerekli onaylar ve standart satış prosedürleri nedeniyle 2019’un ikinci çeyreğinde tamamlanmasını beklediklerini ifade ettiler. 
  • Vancouver merkezli Canfor Şirketi, tomruk tedarikiyle ilgili kısıtlamalar, tomruk fiyatları ve mevcut piyasa koşullarına bağlı olarak, British Columbia’daki üç fabrikada operasyonlarını geçici olarak azaltacağını açıkladı. Canfor, bu kararının, 2018’in dördüncü çeyreği ile 2019’un birinci çeyreğinde açıklanan üretim kapasitesini azaltma kararına ek olarak açıklandığını belirtti.
  • Vancouver merkezli Imperial Metals Corporation, düşük bakır fiyatları nedeniyle, British Columbia’da yer alan Mount Polley madenindeki faaliyetlerin aksıya alınacağını duyurdu.
  • Winnipeg merkezli Great-West Lifeco Inc., Colorado merkezli yan kuruluşu Great-West Hayat ve Bireysel Emeklilik Şirketi’nin tamamını Alabama merkezli Protective Hayat Sigortası şirketine, vergi sonrası yaklaşık 1,6 milyar Dolara satmak üzere anlaşmaya vardıklarını ve satış işlemin, düzenlemeler ve standart satış prosedürleri nedeniyle, 2019’un ilk yarısında tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
  • Kanada Merkez Bankası gecelik yüzde 1,75’lik faiz oranı hedefini korudu. Gecelik faiz oranı hedefindeki en son değişiklik, 2018 Ekim’de açıklanan 25 baz puanlık artıştı.
  • St. John’s merkezli Fortis Inc, British Columbia’daki Waneta Expansion Hydroelectric Projesi’ndeki yüzde 51’lik hissesini yaklaşık 1 milyar Dolara, Columbia Power Corporation ve Columbia Basin Trustile’ye satmak üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Fortis, rutin onaylar ve standart satış prosedürleri nedeniyle bu satışın 90 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
  • Kaliforniya merkezli Gymboree Group, Inc.  ABD’de ve Kanada’da iflas koruma başvurusunda bulunduğunu, Gymboree, Gymboree Outlet ve Crazy 8 işletmelerini ve mağazalarını kapatacaklarını açıkladı.
  • Aralık sonunda varili 45,41 USD olan West Texas Intermediate ham petrolünün varil fiyatı 31 Ocak’ta 53,79 USD olarak kapanırken, Western Canadian Select ham petrolünün varili Ocak ayının büyük bölümünde 40 USD’nin üzerinde işlem gördü.

Kaynak: https://www.statcan.gc.ca/eng/dai/btd/cen/jan2019