Kanada’nın Organik Gıda Piyasası-EDC Raporu

31 Mart 2019

Kanada İhracat Kredi Kuruluşu EDC, Kanada’daki organik gıda piyasasına ve söz konusu piyasanın küresel görünümüne genel bir bakış sunan bir rapor yayımlamıştır. Söz konusu raporda dikkat çeken hususlar aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.

 ·         Kanada’da organik gıda piyasasındaki yıllık satışların toplam değerinin 5 milyar Dolar’dan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu ABD’de ve Avrupa’da yoğunlaşan ve toplam değeri 100 milyardan fazla olan küresel piyasanın yüzde beşine tekabül etmektedir.

·         Organik gıda satışlarının; sağlık konusunda bilinç düzeyinin artması, gelirlerin yükselmesi, üretim kapasitesinin artması ve perakende dağıtım ağının genişlemesi sonucu küresel olarak artması beklenmektedir.

·         Kanada’da organik ürünlere olan talep hızla, yılda ortalama yüzde 15’ten fazla artmaktadır. Yerli üretim bu talebi karşılamakta zorlanmakta, bazı durumlarda, Kanadalı organik gıda imalatçıları ithalata başvurmakta, ancak güvenilir ve istikrarlı alım kaynakları bulmakta zorlanmaktadırlar.

·         Kanada 2012’den 2015’e kadar 127 ülkeden organik gıda ürünleri ithal etmiştir. Tekstil, doğal sağlık ürünleri, evcil hayvan yemi, kişisel bakım ürünleri ve kenevir gibi diğer tarım ürünleri de organik sertifikası alabilmektedir.

·         Kanada’nın 2017’de 60’dan fazla pazara gerçekleştirdiği organik ihracatın değeri 607 milyon Dolar’dır. Bu Kanada’nın toplam ihracatının yüzde 1’ine tekabül etse de, Kanada’nın toplam ihracat kanallarına göre ülke bazında çok daha fazla çeşitlilik göstermektedir. Örneğin, Kanada organik gıda ihracatının yalnızca yüzde 11’ini ABD’ye, büyük bölümünü Avrupa Birliği ve Japonya’ya gerçekleşmektedir.

·         Kanada organik gıda ithalatı, belli başlı ülkelerden, 2016’da 637 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Kanada organik gıda ithalatının neredeyse yarısı ABD’den bahçe ile ilgili ürünler (marul, ıspanak, çilek, elma, üzüm) olmuştur. ABD dışındaki dört ülkeden kavrulmamış kahve, muz ve zeytinyağı gibi belli başlı ürünler ithal edilmekte ve bu, Kanada’nın toplam organik gıda ithalatının üçte birini oluşturmaktadır.

·         2015’te, Kanada’da toplam tarımsal alanların yaklaşık yüzde 1,5’una tekabül eden 5.000’den fazla organik işletme faaliyet göstermiştir. Bu işletmelerin çoğu ana organik üreticiler olmakla birlikte, Quebec, Saskatchewan ve Ontario’da kümelenmişlerdir. Organik gıda imalatçılarının ve perakendecilerin çoğu Quebec, Ontario ve British Columbia’da faaliyet göstermektedirler.

·         Organik eşdeğerlilik anlaşmaları, ülkeler arasındaki farklı standartların değerlendirilmesini ele almak için tasarlanmıştır. Kanada’nın ticari partnerlerinden çoğuyla eşdeğerlilik anlaşmaları ve bu konuda yürüttüğü müzakereler vardır, ancak hala gelişme ihtimali olan pazarlara erişimini kısıtlayan bazı yasal ve düzenlemelerle ilgili farklılıklar mevcuttur.

 Kaynak: https://www.edc.ca/en/premium/guide/canada-organic-report.html