Kanada’nın Yapay Zeka Stratejisi

11 Aralık 2018
Başbakan Justin Trudeau bugün Quebec merkezli Al-Powered Tedarik Zincirleri Süper Kümesi (SCALE.AI) için yaklaşık 230 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı. Bu yatırımın 16.000’den fazla iş yaratması ve Kanada ekonomisine 10 yıl içinde 16 milyardan fazla katkı sağlaması bekleniyor. Özel sektör partnerleri bu yatırıma devletin sağladığı fonla eşit miktarda katkıda bulunacak. Québec hükümeti de bu girişimi desteklemek üzere 60 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını duyurdu.

SCALE.A yapay zeka ve robotik kanalıyla akıllı tedarik zincirleri oluşturmak üzere perakende, imalat, ulaştırma, alt yapı, bilgi ve haberleşme, teknoloji sektörlerini bir araya getiriyor. SCALE.A süper küme şirketleri Kanadalı küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yeni fırsatlardan faydalanma ve Kanada’yı küresel alanda ihracat lideri olarak konumlandırmada yardımcı oluyor.

Başbakan Trudeau bu açıklamaları Montreal’deki  çok paydaşlı G7 Konferansı’nda yapay zeka hakkında konuşurken yaptı.

Söz konusu konferans 150’nin üzerinde teknoloji liderini, akademik uzmanı, sivil toplum üyelerini ve aralarında İnovasyon, Bilim ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Navdeep Bains, Fransa’nın Dijital İşler Bakanı Mounir Mahjoubi ve Quebec’in Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Pierre Fitzgibbon da olan G7 ülkelerinden pek çok üst düzey devlet yetkisini bir araya getirdi. Konferansa katılanlar yapay zeka alanındaki gelişmelerden kaynaklanan fırsatlar ve zorlukları ele aldılar ve yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanma konusunda nasıl iş birliği yapabileceklerini ve yapay zekanın ekonomik ve sosyal potansiyelinden en iyi nasıl yararlanabileceklerini tartıştılar.

Konferans sırasında, Başbakan Trudeau, Bakan Bains ve Bakan Mahjoubi ile birlikte Kanada ve Fransa tarafından oluşturulması planlanan ve yapay zeka alanındaki araştırma sonuçlarını anlamak ve paylaşmak için küresel bir referans noktası olacak Uluslararası Yapay Zeka Çalışma Grubu’nu tartıştı. Bu çalışma grubu, insan hakları, kapsayıcılık, çeşitlilik, inovasyon ve ekonomik büyümeye dayalı  olarak yapay zekanın sorumlu bir şekilde geliştirilmesine destek verip rehberlik edecek. Bu çalışma grubu, ayrıca bilim camiası, sanayi, sivil toplum, ilgili uluslararası kuruluşlar ve hükümetlerle uluslararası iş birliğini kolaylaştıracak.

Başbakan Trudeau bu konferansta Kanada hükümetinin İnovasyon Süper Kümeleri Girişimi için 950 milyon dolarlık desteğini de vurguladı. Bu girişimin orta sınıfa yönelik 50.000’den fazla iş yaratması ve Kanada ekonomisine önümüzdeki 10 yılı aşkın sürede 50 milyar dolara yakın katkı sağlaması bekleniyor.

Yapay zekanın eşi benzeri görülmemiş sosyal ve ekonomik yararları ve sürekli değişen bir ekonomide Kanadalı çalışanları ve endüstrileri rakabetçi hale getirme potansiyeli var. İnovasyon alanında küresel bir lider olarak Kanada, vatandaşlarının geleceğini şekillendirecek yapay zeka gibi yeni teknolojilerden en üst düzeyde yararlanıyor.
 
Kanada’nın Süper Küme Şirketleri ve Yapay Zeka Vizyonu Hakkında Bazı Bilgiler
 
İnovasyon Süper Küme Girişimi Kanada’nın Kanada’yı bugünün ve yarının yenilikçi işleri için hazırlamak için çok yıllı bir strateji olan İnovasyon ve Beceri Planı’nın temel taşı. 
Bu girişim bireyler, işletmeler ve yüksek öğretim kurumları arasında iş birliğini teşvik ediyor.
 
Kanada’nın beş küme şirketinin isimleri şöyle: Dijital Teknoloji Süper Kümesi, Protein Endüstrileri Süper Kümesi, Gelecek Nesil İmalat Süper Kümesi, AI-Powered Tedarik Zincirleri Süper Kümesi (SCALE.AI) ve Okyanus Süper Kümesi.  

Birlikte bu beş küme şirketi 450’den fazla işletmeyi, 60 yüksek öğretim kurumunu ve Kanada ekonomisinin yüzde 78’ini kapsayan sektördeki 180 diğer katılımcıyı temsil ediyor.
 
Geçen sene Kanada, üst düzey akademik yetenekleri çekmek ve tutmak ve yapay zeka ile derin öğrenme konuları üzerine çalışan lisans üstü araştırmacıların ve akademisyenlerin sayısını artırmak için ülke genelinde 125 milyon dolarlık Yapay Zeka Stratejisi (Pan-Canadian Artificial Intelligence Strategy) başlattı.
 
Uluslararası Yapay Zeka Çalışma Grubu Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Başbakanı Emmanuel Macron’un geçen Haziran ayındaki G7 Zirvesi öncesi duyurusunu yaptıkları Yapay Zeka Üzerine Kanada-Fransa Açıklaması’nın bir ürünü.
 
G7 başkanlığı sırasında, Kanada, inovasyon bakanlarının 27-28 Mart’ta Montreal’de toplantıda ortaya koydukları Yapay Zeka Üzerine Açıklama kapsamındaki yapay zekaya ilişkin ortak vizyonu ileriye taşıdı. G7 Liderleri 8-9 Haziran 2018’de Charlevoix’daki toplantıda Charlevoix Yapay Zekanın Geleceği Hakkında Ortak Vizyon’u ortaya koydular.
 
Kaynak: https://pm.gc.ca/eng/  - 11/12/2018