Suudi Arabistan Kanada ile Yeni Ticari İlişkileri ve Yatırımları Askıya Aldı

07 Ağustos 2018

Suudi Arabistan’da tutuklanan sivil toplum aktivistlerinin serbest bırakılması yönünde Kanada Hükümeti’nden yapılan açıklamaların ardından, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, Kanada ile yeni ticaret ve yatırımların dondurulduğu ve Kanada’nın Riyad Büyükelçisinin istenmeyen kişi ilan edildiği, Suudi Arabistan’ın Ottava Büyükelçisi’nin de ülkesine geri çağırıldığı duyuruldu.

Söz konusu kararın sonuçları henüz net olmasa da iki ülke arasındaki yıllık 4 milyar Dolarlık ticaret ve 13 milyar Dolarlık savunma anlaşmalarının etkilenebileceği öngörülüyor.

Suudi gazetesi Al-Arabiya’ya göre, Suudi Arabistan Kanada ile eğitim alanındaki işbirliğini, değişim ve burs programlarını da sonlandıracak. Henüz Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’den bir açıklama gelmese de bu ülkelerin de benzer tedbirler alması öngörülüyor.

Öte yandan,  Kanada Hükümeti tarafından 6 Ağustos’ta yayımlanan bildiride, Suudi Arabistan’ın Kanada’nın Riyad Büyükelçisini sınır dışı etme kararından endişe duyulduğu, bununla birlikte Kanada’nın insan hakları aktivistlerini savunmaya devam edeceği belirtildi.

Son olarak, Suudi Havayolları tarafından yapılan açıklamada, Toronto'ya doğrudan uçuşların 13 Ağustos'tan itibaren karşılıklı olarak durdurulduğu ifade edildi. 

Kaynak: https://www.nytimes.com/reuters/2018/08/06/world/americas/06reuters-saudi-canada-diplomacy.html

https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2018/08/canada-deeply-concerned-by-saudi-arabias-expulsion-of-canadian-ambassador.html

07/08/2018