USMCA Anlaşması İmzalandı

03 Aralık 2018

Müzakereleri bir yıldan fazla süren ve NAFTA’nin güncellenmiş versiyonu olan USMCA Anlaşması, 30 Kasım 2018 Cuma Günü Buenos Aires’teki yüksek profilli G20 zirvesinde, Amerika, Kanada ve Meksika arasında resmen imzalandı. Amerika Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Başbakanı Nieto Enrique Pena tarafından imzalanan bu anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi icin 3 ülke tarafından resmen onaylanması gerekmekte. Kanada Hükümeti, ülke çapında milyonlarca iş ve orta sınıf ailenin durumu ve Kanada ekonomisinin istikrarı açısından komşusu ve en yakın ticari ortağıyla ticari ilişkilerinin sağlam ve güvenli bir zeminde devam edecek olması anlamına gelen bu anlaşmadan memnun görünüyor. Bu anlaşmaya göre, Amerika’nın çelik ve alüminyuma uyguladığı gümrük vergileri geçerliliğini koruyacak ancak Kanadalı bir yetkilinin belirttiği üzere, yaklaşık 2.6 milyon aracın ihracatına uygulanacak potensiyel vergilere muafiyet getiren ek mektup Kanada açısından avantaj olarak görünüyor.
Cumartesi günü Meksika’da yeni bir Başkan görevi devralacak ve yeni başkanın selefinin imzaladığı bu anlaşmayı kabul etmeme ihtimali olabilir. Amerikalı yasa yapıcılar ise, gelecek yılın başında yeni kongre yemin etmeden USMCA’in ele alınmasını beklemediklerini ifade ediyorlar.

Yetkililerin belirttiğine göre, USMCA anlaşmasının ayrıntıları imzalanmadan bir gece öncesi netlik kazandı. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland de geçen Salı günü anlaşmanın 3 dilli olması nedeniyle teknik açıdan karmaşık olduğunu ve o nedenle ayrıntılara çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmişti.
 
Kaynak: 
https://www.msn.com/en-ca/news/canada/usmca-deal-signed-by-trudeau-trump-and-nieto-%E2%80%94-finalizing-months-of-negotiations/ar-BBQikgk?li=AAggNb9&ocid=mailsignout - 03/12/2018