Avrupa Komisyonu, Karadağ’ın GSYİH'sında %5,9 düşüş öngörüyor

07 Mayıs 2020

Avrupa Komisyonu, Bahar 2020 Ekonomik Tahmininde, koronavirüs pandemisinin olumsuz etkileri nedeniyle Karadağ'ın gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl %5,9 oranında azalacağını öngörmektedir.
 
Avrupa Komisyonu, Sonbahar Tahmininde Karadağ’ın GSYİH'sının yüzde üç artış kaydedeceğini belirtmişti.
 
Avrupa Komisyonu şimdi GSYİH'nın gelecek yıl %4,4 büyüyeceğini öngörmekte olup, sonbahar raporunda ise % 2,8 oranında bir büyüme olacağını ifade etmişti.
 
Avrupa Komisyonu raporunda, “COVID-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle ekonominin 2020 yılında büyük ölçüde daralacağı, Karadağ ekonomisi, GSYİH büyümesi, döviz, istihdamın yanı sıra mali gelirlerin önemli bir kaynağı olan turizme bağımlı olduğu ” belirtilmiştir.
 
Ancak, kilitlenme, turizm ve seyahat faaliyetlerinin yüksek sezona girmek üzereyken durma noktasına getirmiştir. 2021 yılındaki ekonomik toparlanma, şokun süresine bağlıdır.
 
Avrupa Komisyonu “COVID-19 salgınının Karadağ'ı küresel mali krizden daha derin bir durgunluğa itmesi beklendiğini, ana iletim kanalının, birçok ülkede uygulanan kilitlenme önlemlerinin ardından uluslararası seyahatin bozulması nedeniyle turizm varışlarındaki çöküş olduğunu” ifade etmiştir.
 
Komisyon, seyahat ve turizmin Karadağ'ın toplam GSYİH'sının yaklaşık %25'ini oluşturduğunu hatırlatmaktadır.
 
Tahminler, “Büyük turizm şokunun iç tüketim ve yatırım üzerinde etkisi olacağını, ancak ithalatta meydana gelen düşüşün olumsuz etkilerin bir kısmını emeceğini” belirtmektedir.
 
Bu tahmin senaryosu, turizm şokunun 2020'nin ikinci çeyreğine kadar süreceğini, üçüncü çeyrekte ise, hareket kısıtlamaları sona erdiğinde, Karadağ'ın sahil beldelerine komşu ülkelerden karayoluyla gelen yolcular ve yerli turistler liderliğinde,  mütevazı bir iyileşme gerçekleşeceğini varsaymaktadır.
 
Avrupa Komisyonu ayrıca “2021 ekonominin hızlı bir şekilde toparlanmasının, mümkün olduğu ölçüde, çok önemli belirsizliklere tabi olduğunu, bu senaryonun ana riskinin, virüsün yeniden canlandırılması ve bir sonraki turizm sezonundan önce aşı elde edilmesinde gecikmeler olmasını” belirtmektedir.
 
Karadağ işgücü piyasası, güçlü mevsimsellik ve özellikle inşaat, tarım ve turizm başta olmak üzere yabancı geçici işçilere bağımlılık ile karakterize edilmektedir. İstihdam, ekonominin beklenen toparlanmasının ardından 2021 yılında kademeli olarak toparlanacaktır.
 
Avrupa Komisyonu, uluslararası petrol fiyatlarındaki keskin düşüşün yanında, 2020 yılında enflasyon baskısının iç talebin daralması nedeniyle düşük kalacağına inanmaktadır.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği