’Havaalanı imtiyaz sözleşmesi ‘’ Karadağ Hükümeti kabine toplantısında yer almadı, teknik detaylar hala uyumlaştırılıyor

08 Şubat 2019

Karadağ Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında, Podgoritsa ve Tivat'taki havalimanlarının kiralanmasına ilişkin imtiyaz sözleşmesi, bazı teknik detayların tanımlanması gerektiği için Karadağ Hükümetinin oturumunun gündeminde yer almadığı belirtilmiştir.

Söz konusu imtiyaz sözleşmesi, dikkatli okuma, değerlendirme ve karar vermeyi gerektiren ciddi bir dokümandır.

Kaliteli maddeler kavranmak adına Karadağ Hükümetinin üyelerinin önerileri ve yorumları büyük önemi taşımaktadır.

Bazı teknik detaylar ve istişareler dışında, büyük bir engel veya gecikme nedeni yoktur.

İmtiyaz sözleşmesi ile tanımlandığı gibi, gelecekteki imtiyaz sahibinden en az 100 milyon Avro tutarında bir kerelik avans ödenmesi beklenmektedir.

Her iki havalimanı için imtiyaz süresi boyunca beklenen toplam yatırımın yaklaşık 200 milyon Avro olup, ilk üç yılda en az 80 milyon Avro tutarında yatırım yapılması beklenmektedir.

İmtiyaz sözleşmesi, ‘’Aerodromi Crne Gore ‘’ şirketinin mevcut Toplu Sözleşme şartlarına uygun olarak tüm çalışanlarının işyerlerinde kalacağını ve imtiyaz sahibinin ilk beş yıl içinde işten çıkarma hakkına sahip olmayacağı belirtilmesi önemlidir.
Karadağ Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı bu stratejik dokümanın hakkında bir kamu tartışması yapmıştır.

Karadağ Hükümeti, imtyaz sözleşmesi sürecinin şeffaflığı açıısndan, sivil sektör temsilcilerinin ve siyasi partilerin temsilcilerinin savunduğu önerilere saygı gösterilmesi konusunda bölgede kamu tartışması yapan tek Hükümettir.

Daha önce, Karadağ Hükümeti Ekonomik İşler Komisyonu (KEP) tarafından, Tivat ve Podgoritsa'daki havalimanlarının kiralanmasına ilişkin Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı dokümanların yeniden düzenlenmesi için iade edilmişti.
 
Kaynak : CDM (https://www.cdm.me/ekonomija/koncesioni-akt-za-aerodrome-nije-spreman-za-vladu-tehnicki-detalji-se-jos-usaglasavaju/ )
Yayımlayan : Podgoritsa Ticaret Müşavirliği