Karadağ: AB’ye giden yoldaki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için İPA fonlarının önemi

01 Mart 2019

Karadağ, 2014 - 2020 yıllar arasında, IPA fonlarından 270 milyon Avro’luk hibe almıştır.

Söz konusu hibe kapsamında bugüne kadar 190 milyon Avro’luk değerinde 33 proje başvuruda bulunmuştur.
Avrupa Entegrasyon Ofisinden, Nova M televizyonuna yapılan açıklamaya göre, kalan kaynakların doğru biçimde kullanabilmesi için diğer projelerin hazırlılıkları da son aşamadadır.
Yapılan açıklamada; AB’ye giden yoldaki yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için IPA fonlarından sağlanan kaynakların çok önemli olduğu belirtildi.
Avrupa Entegrasyon Ofisinden Bojan Vujoviç; Nova M televizyonuna yaptığı açıklamada, İPA’nın Karadağ’a verdiği kaynaklar haricinde Avrupa fonların kullanımın etkinliğinin orta dönem incelemesi sonrasında ek olarak 8 milyon Avro daha tahsis edileceğini belirtti.
Sn. Vujoviç: ‘’Hibeler, yaklaşık 196,8 milyon Avro’luk değerindeki projeler için kesinleşmiştir. Kaynakların geri kalanı için, 2019 ve 2020 yıllarının programlarını geliştirme aşamasındayız ve bununla beraber tüm projeyi tamamlanmış olacağız.’’şeklinde açıklama yaptı.
Karadağ ayrıca, 860 milyon Avro potansiyel değerinde 9 uluslararası işbirliği programına katılmıştır.
Sn. Vujoviç, önceki dönemlerde bu konuda başarı gösterildiği için bugüne kadar onaylanan proje sayısının 102’ye ulaştığını İfade etti.
Sn. Vujoviç, şimdiye kadar uygulanmış olduğu projeler ve kaynaklarının en büyük kısmının hangi sektörlerde harcandığını sorulduğunda, Avrupa Komisyonu'nun bu kaynakları tahsis ederken fon tahsis etme amacına büyük özen gösterdiğini belirtti.
Sn. Vujoviç, 2020 yılının sonuna kadar daha fazla kulanılabilen kaynaklar kalmadığı, şu ana kadar mevcut olan kaynakların Karadağ'ın gerçek ihtiyaçlarına dayanarak harcanacağını belirtti.
Avrupa Hareketi Başkanı Momcilo Raduloviç, İPA ve AB fonlarının kullanımının geçtiğimiz yıllarda Karadağ’ın gelişmesi için en önemli faktörlerden biri olduğunu düğündüğünü belirtti.

Sn. Raduloviç, örnek olarak, 1998’den 2007’ye kadar, 408 milyondan fazla; 2007’den 2013’e kadar 236 milyondan fazla ve 2014’ten 2020’ye kadar % 10’luk artması ile bu süreçte Karadağ’a gelen hibe toplamı 270 milyon Avro’yu aşacağını belirtti.
Avrupa Entegrasyon Ofis tarafından yapılan açıklamada; İPA projelerinin birçok alanın gelişmesine katkı sağladığı belirtilmiştir.

Bu projeler kapsamında, bir dizi eğitim ve uzman desteği ile idari yeterliliğin, farklı alanlarda değerli ekipmanların tedariki ile teknik kapasitenin ve yanı sıra altyapının inşasının geliştirildiğini vurgulandı.
 
Kaynak: Avrupa Entegrasyonu Ofisi (http://www.kei.gov.me/vijesti/196177/Vujovic-Sredstva-iz-IPA-fondova-znacajna-za-realizaciju-obaveza-na-putu-ka-EU.html )
Yayımlayan : Podgoritsa Ticaret Müşavirliği