Karadağ: Meyve ve sebzeler bölgeye daha hızlı ulaşacak

27 Şubat 2020

Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CEFTA) Ortak Komitesi, meyve ve sebze ticaretini kolaylaştırmaya yönelik olarak bu ürünlerin bölge ülkelerine ulaşması için gereken süreyi önemli ölçüde azaltacak bir karar aldı.
 
Tivat'taki CEFTA Ortak Komitesinin bugünkü toplantısında kabul edilen karar ile, bölgedeki meyve ve sebze ihracatının kontrolü ve sınır geçişlerindeki resmi prosedürler basitleştirilecek.
 
Bir basın açıklamasında, “Şirketler meyve ve sebze gibi bozulabilir malları alıcılara hayati önem taşıyan olan ulaştırmasının daha hızlı olacağı” belirtilerek, bunun maliyetleri önemli ölçüde azaltacağı ve ticareti kolaylaştıracağı da eklendi.
 
CEFTA Sekreterliği Müdürü Emir Cikiç, kararın sınır kontrollerini azaltarak bölgede ticaretin yapılmasını kolaylaştırarak, meyve ve sebzelerin CEFTA pazarlarındaki alıcılara daha hızlı ulaşmasını sağladığını söyledi.
 
Sn Cikiç, “Aynı zamanda, tüketicilerin daha güvenli ve daha kaliteli ürünler yiyecekleri için daha memnun olacaklarını” ifade etti.
 
Karar, ticaret engellerinin kaldırılmasına odaklanan “Güney Doğu Avrupa için Açık Bölgesel Fon - Dış Ticaretin Teşviki” projesinin son konferansında kabul edildi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği