Karadağ: Moratoryumun bankaların likiditesi üzerinde olumsuz etkisi olacak

07 Mayıs 2020

Karadağ Merkez Bankası, kredilerin geri ödenmesi ve genel ekonomik aktivitenin azaltılması ile ilgili moratoryumun bankaların likiditesini olumsuz bir şekilde etkileyeceğini ve net kârlarını da azaltacağını belirtmiştir.

 

Karadağ Merkez Bankası ‘’Moratoryum, kredi bazında tüm ödemelerin geçici olarak askıya alınmasıdır (anapara, faiz, gecikme faizi, ücret, vb.). Likidite kısmında, bankaların üç ay boyunca para girişlerinin reddedileceği anlamına 

geliyor.”dedi.

 

Krizden önceki dönemde bankaların güçlü likidite pozisyonu, bankaların moratoryumun olduğu dönemdeki azalan kârın üstesinden gelmesini sağlayacaktır.

 

Bankaların faaliyetlerini, lütuf dönemleri de dahil olmak üzere, likidite pozisyonları üzerinde ek baskıya yol açacak şekilde yeniden yapılandırmayla sürdürmeleri beklenmektedir.

 

Moratoryum sırasında, bankalar belirlenen koşullara göre faiz hesaplayacaktır.

Karadağ Merkez Bankası, “Takipteki kredilerin artması, daha yüksek rezervasyon seviyelerine karşılık olarak gelmektedir, bu da bankaların daha düşük net kârı ve aşırı durumlarda zarar verme ile sonuçlanmaktadır. İstihdamdaki azalma, işsizlikteki artış ve koronavirüs salgınının sonucu olan ortalama kazançlardaki azalma ile ilgili olarak, takipteki kredilerin artması daha yüksek rezervasyon seviyelerine yol açacak ”dedi.

 

Kaynak: https://www.cdm.me/english/moratorium-will-have-negative-impact-on-liquidity-of-banks/

 

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği