Karadağ’ın bütçe açığı 77 milyon Avro oldu

08 Mayıs 2020

Bu yılın ilk üç ayında Kaaradağ’ın bütçe açığı 77 milyon Avro veya gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %1,53'ünü oluşturmuş olup, planlanandan %62,2 daha düşüktü.

Karadağ Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ilk çeyrek bütçe uygulama raporunda “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bütçe açığının 5,7 milyon Avro  veya %8 arttığı” belirtilmiştir.
 
Vatandaşların koronavirüs pandemisinden korunmasına yönelik tedbirler nedeniyle Mart ayının ikinci yarısındaki sınırlı ekonomik faaliyetlere rağmen, bütçe gelirleri ilk üç ayda 375,2 milyon Avro veya GSYİH'nın % 7,46'sı olarak gerçekleşti. Bu planlanandan % 2,4 daha fazla olmuştur.
 
Bakanlık, “Yukarıda belirtilen koşullara rağmen, gelir tahsilatındaki artışın, Hükümet'in koronavirüsün ekonomi ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz sonuçlarını azaltmayı amaçlayan acil durum önlemleri öncesinde yürütülen faaliyetlerin bir sonucu olduğunu” belirtmiştir.
 
Bütçe gelirleri, başta 5,7 milyon Avro veya %13,2 oranında artan tüketim vergisi gelirleri olmak üzere hemen hemen tüm kategorilerde planlanandan daha yüksek olmuştur.
 
Ocak ve Mart ayları arasında bütçe giderleri 452,2 milyon Avro veya GSYİH'nın %8,99'u olarak gerçekleşmiş olup, planlanandan 118 milyon Avro veya %s20,7 daha düşük olmuştur.
 
Bakanlık, “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bütçe giderlerinin 9,6 milyon Avro veya %2,2 arttığını” ifade etmiştir.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği