Karadağ’ın diş ticaret hacmi büyüyor

10 Ocak 2019

Karadağ İstatistik Kurumu (Monstat) tarafından yayımlanan ön istatistiklere göre, Karadağ’ın toplam dış ticaret hacmi, ilk on bir ayda yıllık % 12.2 artışla 2.7 milyar Avro tutarına ulaşmıştır.

 

İhracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 8,6 artarak 363,9 milyon Avro tutarında gerçekleşirken, ithalatı ise % 12,8 oranında artarak 2,34 milyar Avro olmuştur.

 

Karadağ İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan basın açıklamasında, "İhracatın değeri, ithalat değerinin % 15,6'sını oluşturmuş olup, geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük olduğu" belirtildi.

 

İstatistiklere göre, bu dönemde gerçekleşen 70,8 milyon Avro’luk ihracatın çoğu demirli metal ürünleri olup, kalan 18,1 milyon Avro ise demir ve çelik ürünlerinden oluşmuştur.

 

İthalattaki en büyük pay 580,1 milyon Avro değerinde araçlar ve 115 milyon Avro değerinde elektrikli makine ve ekipman olmuştur.

 

Karadağ'ın ihraç ettiği malların çoğu Sırbistan, Macaristan ve Bosna-Hersek'e giderken, Karadağ'a yapılan ithalatın çoğu Sırbistan, Çin ve Almanya'dan gelmektedir.

 

Dış ticaret hacminin çoğunu, Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşmasına (CEFTA) ve Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılan ticaret oluşturmuştur.

 

Kaynak : Karadağ Haber Ajansı MİNA

Yayımlayan : Podgoritsa Ticaret Müşavirliği