Katar Birleşik Arap Emirlikleri’nin DTO Anlaşmazlıkların Halli Mekanizmasındaki hamlesini engelledi

01 Mayıs 2019

Katar tarafı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ürünlerinin Katar pazarına girişinde sorun yaşadığı iddiasıyla yaptığı panel talebini savuşturdu. Katar DTÖ anlaşmalarına ilişkin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirtti. BAE ürünlerinin ülke pazarına girişinde bir problem yaşanıyorsa bunun BAE tarafından adaletsiz/hukuksuz ve tek taraflı olarak uygulanan blokajdan kaynaklı olduğunu ekledi. BAE’nin yasa dışı bu önlemleri uygulamaya devam ederken pazara giriş sıkıntıları yaşadıkları iddiasının şaşkınlıkla karşılandığını ifade etti.

Buna ilaveten, yetkililer BAE’nin DS576 sayılı dosya konusu karşılıklı görüşmelere son vererek doğrudan panele gitme talebinin de şaşırtıcı olduğu belirtti. Ayrıca, DS576 sayılı dosyadaki şikayetlerin gerçeği yansıtmadığını, Katar’ın BAE ürünlerinin pazara girişine engel koymadığını ancak BAE tarafından iki ülke arasındaki mal hareketine getirilen yasaklar sebebiyle BAE malların ülkeye giremediğini ekledi. İlaveten, BAE’nin Katar’a karşı uyguladığı hukuksuz önlemlerin halihazırda DS526 sayılı dosya ile şikâyet konusu olduğunu hatırlattı.

BAE tarafından uygulanan önlemler sebebiyle oradaki ihracatçıların, malın ihraç ülkesini değiştirmek ya da ürünleri başka bir limandan re-export etmek gibi aldatıcı işlemlere başvurduklarını belirtti.

Yetkililer, BAE’nin Katar’a uyguladığı ihracat kısıtlaması önlemleri için ulusal güvenlik sebebini ileri sürdüğünü hatırlattı. Buna ilaveten, BAE’nin yeni savının, artık Katar’a ihracatın BAE tarafından bir ulusal güvenlik sorunu oluşturmadığı şeklinde anlaşıldığını belirtip anılan önlemlerin derhal kaldırılmasını talep etti.

Kaynak: The Peninsula (27.4.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği