Katar hakimiyeti altındaki kıyılarda ekonomik bölgeleri belirledi

19 Mayıs 2019

Katar Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve Deniz Hukuku Komitesi’nde Bakanlığı temsilen üyelik görevi bulunan Dr. Ahmed bin Hassan Al Hammadi, Katar’ın egemenliği altındaki kıyılarda ve Arap Körfezinde egemenliği altında bulunan adaların kıyılarında ekonomik bölge oluşturduklarını bunların içinde ayrıcalıklı ekonomik bölgeler de bulunduğunu ifade etti.

Katar Devleti, ekonomik bölgelerinde bulunan doğal kaynakların keşfi, kullanımı, yönetimi ve bu kaynakların geliştirilmesi ve korunması hususunda tam egemenlik sahibi durumdadır. Buna ilaveten, bu bölgelerde bilimsel araştırma yapılması, denizcilik tesisleri kurulması, yapay adalar ve deniz yaşamının korunması için her türlü tedbirin alınması hususunda tam egemenlik sahibidir.

Anılan açıklamada belirtilen ayrıcalıklı ekonomik bölgelerde yetkili mercilerden gerekli izinler alınmadığı takdirde yabancı gemilerin balıkçılık faaliyetinde bulunması yasaktır. Bu bölgelerde bilimsel araştırma ya da hidrografik araştırma yapmak isteyen yabancı gemilerin işlemleri öncesinde yetkilendirilmiş Katarlı otoritelere bildirimde bulunması gerekmektedir.

Katar’ın kendi ayrıcalıklı ekonomik bölgelerindeki tararrufları uluslararası sular hukuku kapsamında bulunan diğer ülkelerin uluslararası sulardaki dolaşım hakkı ile çelişmemektedir. Anılan bildirim, Katar Devleti tarafından, tarafı olduğu 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Kanunu 74 ve 75. maddeleri kapsamındaki yükümlülükleri kapsamında yapılmıştır.

Kaynak: The Peninsula (17.5.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği