Katar Petrol’ün Tawteen Programı yerelleşmeyi arttırmayı ve KOBİ’leri güçlendirmeyi amaçlıyor

06 Mart 2019

Başbakan ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani Katar Petrollleri şirketinin Enerji Sektörü Sanayi ve Hizmetleri için yerelleşme programının (Tawteen) faaliyete geçtiğini duyurdu. Bu programın amacı sektörde arz zincirini yerel hale getirmek ve KOBİ tabanını genişletmek olarak belirtilmiştir.
 
Enerji Bakanı; Katar’da enerji sektörünü geliştirme görevleri çerçevesinde kendine yeterli ve güvenli bir yapının oluşturulması gerektiğini, bunun için de Tawteen programı ile yardımcı nitelikte olan sektörlerin de yerelleştirilmesinin, dışa bağımlılığın azaltılmasının ve özel sektörün desteklenmesinin amaçlandığını belirtmiştir. Ayrıca söz konusu programın ihracat konusunda yerel alternatif oluşturarak GDP’nin yaklaşık %1.6 artmasına olanak sağlayacağını ifade etmiştir.
 
Tawteen programı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm enerji sektöründe 100 yeni ek yatırım imkânı yaratılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Katar Petrolleri ve bağlı şirketleri bazı teşvikler ve indirimli garanti imkanları sunacaktır. Programın ikinci bölümü ise yerel girdi kullanımını artıran tedarikçilerin ve girişimcilerin ödüllendirilmesi amaçlanmaktadır.
 
Yerel olarak 15 milyar riyal yatırım yapılmasını amaçlayan Tawteen programının tanıtımı esnasında sektör öncüsü uluslararası şirketlerle toplam 9 milyar riyal değerinde 3 sözleşme imzalanmıştır.
 
Katar Petrolleri ve GE şirketi olan Baker Hughes tarafından imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde anılan firma Katar’daki varlığını genişletecek yeni teknoloji ve hizmet yatırımları yapacaktır. Bu anlaşma aynı zamanda ülkedeki petrol ve gaz arz zincirinin güçlenmesini sağlayacaktır.
 
Katar Petrolleri 70 yıldır Katar pazarında faaliyet gösteren Schlumberger şirketiyle de bir anlaşma imzalamıştır. Anılan firmanın halihazırda faaliyette olan Zikreet’teki operasyonlarını genişletmesi, 2019 sonunda Ras Laffan’da yeni bir entegre tesis açması ve Serbest Bölge’de bölgesel bakım onarım merkezi olarak kullanılmak üzere bir verimlilik merkezi kurması planlanmaktadır.
 
Diğer taraftan, Nakilat ve McDermott onshore ve offshore üretim hizmetleri sağlayacak bir ortaklık kurmak üzere anlaşma imzalamıştır. Bu yeni şirket onshore ve offshore platfrom inşaası için yerel bir alternatif oluşturacak ve anılan yapılar ile her türlü aracın inşası, bakım ve onarımı konusunda hizmet sağlayacaktır.
 
Kaynak: The Peninsula (19.2.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği