Katar’da ilk serbest bölge 2019 yılında açılacak

28 Ekim 2018

Devlet Bakanı ve Serbest Bölge Otoritesi Kurul Başkanı 2019 yılında yerel ve uluslararası yatırımcılar için 2 serbest bölgenin açılacağını bildirdi. Hamad Limanı yakınındaki Umm Al Houl Serbest Bölgesi’nin 2019 yılının ilk çeyreğinde yatırımcılar için hazır olacağı belirtildi.
 
İkinci serbest bölge Ras Bu Fontas’ın ise Hamad Uluslararası Havalimanı yakınında yer alacağı ve kargo işlemleri ile benzer faaliyetleri yerine getireceği açıklandı. Buna ilaveten, söz konusu serbest bölgelerin yerel ve yabancı yatırımcılar arasında rekabete sebep olmayacağı belirtildi. Ayrıca, Bakanlar Kurulu’nun bazı farklı alanları da Serbest Bölge Kanunu’na tabi ettiği iletildi. Msheireb’in ileri altyapısı ve stratejik konumu sebebiyle bu kanun kapsamına alınan bölgelerden biri olduğu ifade edildi.
 
Serbest Bölgelerin, ülkenin deniz ve hava limanlarının yakınlarında olması sebebiyle özellikle lojistik sektörünün bu bölgelere açısından öne çıktığı belirtildi. Serbest Bölgede altın, mücevher pahalı antikalar ile gıda depoları bulunacağını, gıda ürünlerinin hava ve deniz yolu ile re-export edilebileceği ifade edildi.
 
Buna ilaveten, yerli üretim için faydalı olacağı için düşünülen yedek parça sektörü, ilaç sektörü, gaz ve petrol alt sektörleri ile plastik sektörlerinin de serbest bölgeler içinde yer almasının planlandığı belirtildi.
 
Diğer taraftan, yerli küçük işletmeler ile yabancı şirketlerin serbest bölge yatırımlarını kolaylaştırmak içi bir kalkınma fonu oluşturulduğu, bu bölgelerin önemi ölçüde düzenlenmiş olacağı ve bürokratik sıkıntıların olmayacağı, en son uygulamada uluslararası kriterlerin takip edileceği belirtildi. 

Kaynak: The Gulf Times (10.10.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği