Katar’da işçilerin yurt dışına çıkışı öncesi işverenden izin almasına ilişkin sistem kaldırıldı

06 Eylül 2018

Katar Emiri, işçilerin ülkeye giriş, çıkış ve ikametine ilişkin hususları düzenleyen 21 sayılı Kanun’un (2015) bazı maddelerinde değişiklik yapan 2018 yılı 13 sayılı Kanun’u onaylamıştır. Bu kapsamda, 21 sayılı Kanun’un 7. maddesinde değişikliğe gidilmiş ve 14 sayılı İşgücü Kanunu (2004) kapsamında yer alan işçilerin, işverenlerinden herhangi bir çıkış izni (exit permit) almalarına gerek kalmaksızın geçici ya da temelli olarak Katar’dan ayrılmalarına imkân verilmiştir.

Diğer taraftan, işverenin İdari Kalkınma İşgücü ve Sosyal ilişkiler Bakanlığı’na, makul sebeplerle ve önceden başvuru yaparak görevin doğası gereği yurtdışı çıkışının ön izne bağlı olması gereken çalışanların isimlerini bildirmesi ve durumun Bakanlık tarafından onaylanması halinde bu kişiler yapılan değişiklikten istisna tutulacaktır. Çıkışları ön izne tabi olması talep edilen personelin sayısı her bir işveren için toplam çalışanların %5’inden fazla olamayacaktır.

14 sayılı İşgücü Kanunu kapsamında yer almayan kişiler için İçişleri Bakanı tarafından konuya ilişkin prosedürleri açıklayan bir düzenleme yayınlanacaktır.

Kaynak: The Gulf Times (5.9.2018)

Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği