Kosova 2018 Yılında En Çok Tütün Ve Yakıt İthal Etti

09 Ocak 2019

Kosova 2018 Yılında En Çok Tütün Ve Yakıt İthal Etti
2018’de, Kosova vatandaşları en çok yakıt ve tütün kullandı. Ülkemize ithal edilen malların toplam değeri 3 milyar Avro’yu geçti. Kosova Gümrükleri Sözcüsü Adriatik Stavileci verdiği bir röportajda 2018 yılında ülkemizde ithalat bir önceki yıla göre % 11,6 oranında arttığını ifade etti.
 Stavileci "Bu yıl ithalat değerlerinde bir artış kaydedildi, miktar olarak artış kaydedilmedi ancak değerde artış kaydedildi ve 2017 yılının Kasım ayının sonuna kadar yaklaşık 2.7 milyar Avro değerinde ithalat yaptığımızı gördük, 2018’de bu değer 3 milyarı aştı, şu an ise diğer dönemler ile bir kıyaslama yapar isek % 11.6 değerinde bir artış kaydedildiğini görebiliriz.
Kosova'da en çok ithal edilen ürün yakıtlar oldu ve ardından araçlar, plastikler, demir ürünleri geliyor, yani çoğunlukla endüstriyel ürünler. Tütün de yüksek miktarda ithal edildi. Bu yılki yakıtın, 400 milyonun üzerinde olduğunu söyleyebiliriz, bu miktar şimdiye kadar Kosovalılar tarafından tedarik için harcanmıştır. Tütünde de % 100 vergiyi hesaplamayarak yaklaşık 60 milyon Avro değerinde tüketildiğini ve bu yıl içinde tütün için yaklaşık 200 milyon Avro harcadığımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak:          Kosovapress haber sitesi http://www.kosovapress.com/sq/biznes/kosova-ka-importuar-me-se-shumti-karburante-dhe-duhan-194309/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği