Kosova Anayasa Mahkemesi Kararı Hükümeti Düşürdü, Seçimler 40 Gün İçerisinde

22 Aralık 2020

Kosova Anayasa Mahkemesi Kararı Hükümeti Düşürdü, Seçimler 40 Gün İçerisinde

Kosova’da Hoti hükümetinin kurulması için karar oyu olan milletvekili Etem Arifi’nin oyu’nun geçerliliği hakkında Vetevendosje hareketinin Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiği dosya hakkında karar açıklandı.
Anayasa Mahkemesi, milletvekili Etem Arifi’nin Hoti hükümetinin kurulması için kullandığı leyhte oyun geçersiz olduğu kararını aldı. Bu kararlar birlikte ülkenin 40 gün içerisinde seçimlere gitmesi bekleniyor.
Kurti hükümeti düşürüldükten sonra LDK partisi hükümeti kurmuştu. LDK hükümeti kurabilmek için AAK ve NİSMA partileriyle anlaşmıştı ancak hükümetin kurulması için gereken milletvekili sayısı bakımından Hükümet kırılgandı.
Vetevendosje hareketi 11 Temmuz’da milletvekili Etem Arifi’nin oyunu Anayasa Mahkemesine gönderdi. Vetevendosje Arifi’nin hükümeti kurma oy’unu kullanırken meşruiyetinin olmadığı çünkü Mahkeme’nin kesinleşmiş kararıyla ceza aldığı gerekçesiyle durumu mahkemeye taşıdı.
Bu dosyayla alakalı olarak Anayasa Mahkemesi kamuoyuna açık tarafları dinleme celsesi düzenledi.
Hükümet tarafı milletvekili Arifi’nin geçerli olduğunu savunurken Vetevendosje hareketi oy’un geçersiz olduğunu savunuyordu.
Milletvekili Arifi, 3 Haziran’da Hoti hükümetinin kurulması için oy kullandığı zaman, sübvansiyonlarda yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Temyiz Mahkemesinin kararıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak:          Balkan Postası https://www.balkanpostasi.net/kosova-anayasa-mahkemesi-karari-hukumeti-dusurdu-secimler-40-gun-icerisinde/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği