Kosova Gümrüğü 1.2 Milyar Avro Tahsil Etti, Sırbistan Ve Bosna’dan İthalat 6 Milyon Avro’ya Düştü

30 Aralık 2019

Kosova Gümrüğü 1.2 Milyar Avro Tahsil Etti, Sırbistan Ve Bosna’dan İthalat 6 Milyon Avro’ya Düştü
Sırbistan ve Bosna’dan yapılan ithalat 530 milyon Avro iken bu yıl 6 milyon Avro’ya düştü. Bu fark, bu iki devlete karşı alınan önlemlerden kaynaklanmaktadır. Öte yandan Arnavutluk’tan yapılan ithalat görülür bir şekilde arttı. Ayrıca ithalattaki liderliği Almanya üstlenirken sırasıyla Türkiye ve Çin takip etmektedir. Kosova Gümrük Müdürü Bahri Berisha, yüzde yüz verginin uygulanmasına rağmen Kosova Gümrük gelirlerini 2019’da artmaya devam ettiğini, 2018 yılı ile kıyasen yüzde 4 civarında büyüyerek 1.2 milyar Avro’ya ulaştığını belirtti.
Berisha, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının ve İstikrar ve Ortaklık Anlaşması gibi bir kaç maliye politikasının da, gelir üzerinde etkileri olduğunu belirtti. Gümrük Müdürü’ne göre, tüm bu politikalar göz önüne alındığında, Gümrük gelirlerde iyi performans sergilemeye sürekli devam etmektedir. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, vergiler ve üreticilere sağlanan indirimler gümrük gelirlerine de doğrudan 150 milyon Avro civarında etki etmektedir.
 
Kaynak:          Kohanet haber sitesi https://www.koha.net/arberi/201193/dogana-mbledh-1-2-miliarde-euro-importi-nga-serbia-dhe-bosnja-bie-ne-6-milione-euro/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği