Kuveyt Selden Sonra Yeni Yol İhalelerine Hazırlanıyor

28 Mayıs 2019

Kuveyt Yol ve Ulaşım Kurumu Eski Genel Müdürü Ahmet Al Hassan, Şeyh Jaber Al Ahmad El Sabah Geçidi Projesi'nin Doha Bağlantısı'nın % 97,2 oranında tamamlandığını söyledi. 12,4 km'lik köprü, Kuwait City’de yer alan Al-Shuwaikh Sanayi Bölgesini Kuveyt Körfezi'nin diğer tarafında bulunan Al-Doha Yarımadası'na bağlamakta olup proje değeri 545 milyon $’dır. Ekim 2007'de başlayan inşaatın yıl sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir.

Doha Bağlantısı Kuveyt Yol ve Ulaşım Kurumu’nun (PART) bünyesinde yer alan 74 altyapı projesinin en önemlilerinden biri olup Şeyh Jaber Geçit Projesi kapsamındaki iki ana yol bağlantısından birini oluşturmaktadır. Şeyh Jaber Geçidi Projesi, Kuveyt Körfezi'nin kuzey tarafındaki Al Subiya bölgesi ile Kuwait City’i bağlayan daha uzun bir deniz köprüsü bölümünü de içerecektir. Bu projeyle, iki bölge arasındaki mesafe 104 km'den 36 km'ye, seyahat süresi ise 90 dakikadan 30 dakikaya inecektir. Söz konusu geçidin tahmini toplam maliyeti 3.1 milyar $ olup Kasım ayı ortası itibariyle %79 oranında tamamlanma oranına ulaşmıştır. Doha Bağlantısı haricinde 21,8 km'lik Yedinci Çevre Yolu, Mayıs ayı ortası itibarıyla %27 oranında ilerleme kaydetmişken halihazırda %37 oranında tamamlanmış görünmektedir.

Kuveyt Yol ve Ulaşım Kurumu yetkililerinin Ekim ayı sonunda yaptıkları açıklamalara göre, 2035 Vizyonu doğrultusunda ülke çapında 13 yeni proje için ihale sürecine yakın olunduğu duyrulmuştur. İhaleye çıkılacak 13 proje arasında, Fahaheel Otoyolu, Yedinci Çevre Yolu ve Salmi Yolu güzergahlarını bağlayacak 93 km'lik bir otoyol ağı projesinin de yer alacağı ifade edilmiştir. Buna ek olarak, Salmi Yolu'nun 179 km’lik kuzey bölgesi bağlantısının inşa ve bakım ihalesinin de söz konusu 13 büyük projeden biri olduğu vurgulanmıştır.

Öte yandan, Kasım ayı içerisinde yaşanan büyük sellerin ardından Kuveyt’in karayollarının kalitesine ve selin neden olduğu zararlara dair hükümet tarafından soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan sellerden oluşan özel ve kamu mülkiyetindeki kayıpların 150 milyon $ seviyesinde olduğu değerlendirilmektedir. Özellikle bazı otoyolların altyapısının yetersiz görüntüsünden sonra Kuveyt Yol ve Ulaşım Kurumu Genel Müdürü Ahmed Al-Hassan istifa etmiş ve yerine Soha Ashkanani geçmiştir.