ABD'li Düşünce Kuruluşu Estonya'yı En Rekabetçi Vergi Sistemine Sahip Ülke OLarak Belirledi

25 Ekim 2018
ABD'li düşünce kuruluşu Vergi Vakfı (Tax Foundation) Uluslararası Vergi Rekabetçiliği Endeksini yayımladı. Estonya'nın birinci sıraya yerleştiği endekste, diğer bir Baltık ülkesi olan Letonya ikinci oldu. Üçüncülüğü ise Yeni Zelenda aldı. 

Estonya'nın 5. kez üst üste zirveye yerleşmesinde, vergi sisteminin sahip olduğu 4 ana özelliğin etkili olduğu belirtildi. Birincisi, kar payı dağıtılmaması halinde sıfır kurumlar vergisi olması ve dağıtılan kar payının sabit oranda %20 ile vergilendrilmesi; ikincisi ise kişisel kar gelirlerine uygulanmayan %20 sabit oranlı gelir vergisidir. Üçüncü olarak, emlak vergisinin sadece arsa üzerinden alınması, son olarak, yabancı firmaların karlarının tamamının, bir kaç istisna dışında, vergilendirilmemesidir.

Buna karşın, diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında vergi oranlarının daha yüksek kalması sebebiyle, Estonya'nın tüketici vergilerindeki performansı daha zayıf bulundu.

Vergi politikaları kuruluşu olarak 1937 yılından beri faaliyet gösteren Vergi Vakfı (Tax Foundation) 4 ana prensip çerçevesidne çalışmalarını sürdürmektedir: basitlik, şeffaflık, bağımsızlık ve istikrarlılık.

Kaynak       :Toomas Höbemagi
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği