Litvanya Finansal Teknolojide Rekor Büyüme Bekliyor

14 Kasım 2018

Finansal teknolojiyi öncelikli sektörler arasına alan Litvanya, gelecek yıl bu sektörde faaliyet gösteren firma sayısında rekor büyüme bekliyor. Geçtiğimiz hafta Baltık ülkelerinin en kapsamlı finansal teknoloji forumuna ev sahipliği yapan Litvanya, bu alanda bölgesinde öncü olmak istiyor. 

Litvanya Maliye Bakanı Vilius Sapoka, Litvanya'nın finansal teknoloji sektöründe en cazip ülkelerden birisi olduğunu belirtiyor. Kısa zamanda bu sektörde en hızlı büyüme gösteren ülke olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı, söz konusu agresif büyümenin 2019 yılında da devam etmesini beklediklerini ifade ediyor. Startuplara sunulan vergi tatilleri, hılzı lisanlama prosedürü, etkin bir mevzuat düzenlemesi ve Merkez Bankasının verimli programlarıyla sektörde iddialı olduklarını dile getiriyor.

Nitekim sunulan avantajların uluslararası kurumlar tarafından da takdir edildiğini belirten Bakan, bunun sonucunda Litvanya'nın İş Yapma Kolaylığı Endeksinde bu yıl iki kademe ilerleyerek 14. sıraya yükseldiğini belirtiyor. Ayrıca, kapsamlı siber güvenlik yasal mevzuatı, verimli çalışma ortamı ve göz dolduran siber kriz yönetimi sayesinde, Litvanya'nın Milli Siber Güvenlik Endeksinde (National Syber Security Index) 1. sırayı aldığını dile getiriyor.

Halihazırda Litvanya'da oluşturulan finansal teknoloji kümesi 100'den fazla firmayı kapsıyor. Sadece son yılda bu sayı üçe katlandı. Benzer bir eğilimin 2018 yılında da devam etmesi bekleniyor. 

Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarının yanında Merkez Bankası finansal teknolojide Litvanya'nın ağırlığını artırmak için önemli insiyatifler hayata geçiriyor. Sektördeki uygulamaları mümkün olduğunca şeffaf ve ulaşılabilir hale getiren Merkez Bankası, bu konudaki başarıda önemli rol oynuyor. 

Kaynak       : ELTA 
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği