Litvanya'da Emlak Balonu Bulunmuyor

04 Aralık 2018

Litvanya'nın ikinci en büyük şehri Kaunas'ta emlak piyasasını ele almak üzere Litvanya Merkez Bankası tarafından bir konferans tertip edildi. Söz konusu konferansta özetle, her ne kadar ülkedeki ticari emlak sektörüne rekor seviyede yatırım olsa da, konut ve diğer emlak sektörlerinde dengeli bir durum olduğu belirtilerek, emlak sektörünün genelinde herhangi bir balon olmadığı vurgulandı. 

Artan talep ve azalan rekabet sebebiyle konutlar üzerindeki faizlerin kademe kademe yülseldiği ifade edildi. Buna rağmen, yüksek talebin devam etmesi sebebiyle ev fiyatlarının artmasının beklendiği iletildi. 

Ayrıca, emlak fiyatlarının ücretlerle birlikte hareket ettiği, bu itibarla, emlak piyasasının finansal istikrar için tehlike arz eden bir risk barındırmadığı belirtildi. 

Bundan önce sadece 2005-2007 yılları arasında daha çok ev satılmasına rağmen, bugün ile söz konusu dönem arasındaki en önemli farkın sürdürülebilir piyasa gelişmeleri olduğu ifade edildi. Nitekim bu durumun Litvanya Merkez Bankasının çabalarıyla desteklendiği bilhassa vurgulandı. 

Kaynak      : ELTA
Yayımlayan: Vilnius Ticaret Müşavirliği