Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Büyük Aileler Için Yeni Finansal Teşvikleri Duyurdu.

14 Şubat 2019

 
Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Büyük Aileler Için Yeni Finansal Teşvikleri Duyurdu.
 
Başbakan Viktor Orbán’ın pazar öğleden sonra Várkert Bazár’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında geniş ailelere sahip olmak için bir dizi yeni teşvik duyurusu yaptı.
 
Bu Macarların cevabı göçmenlerin değil” dedi.
 
Orbán, hükümetine övgüde bulundu ve hem Avrupa hem de Macar sol partilerini George Soros'un ajanları olarak reddetti.
 
Ailelere maddi yardımın ana hatlarını çizen Orban, 40 yaşın altındaki her kadının ilk evliliğinde yeni ortak hayata başlaması için 10 milyon Ft tutarında tercihli kredi alabileceğini söyledi. Kredinin geri ödemesi ilk bebeğin doğduğu üç yıl boyunca ertelecek  ikinci çocuğun doğduğu üç yıl boyunca askıya alınır ve bu durumda asıl ödemenin üçte birinin ödenmesine gerek olmayacak. Üçüncü bir bebek doğarsa, borcun kalanı da iptal edilecek.
 
CSOK konut programı için tercihli krediler genişletilecektir, böylece birkaç çocuklu aileler yeni inşa edilmiş konutların yanı sıra mevcut evlerde de kredi kullanabilecekler. Orbán, birkaç hafta içinde kırsal bir CSOK planını duyurma sözü de verdi.
 
 
Orban, Devletin, çok çocuğu olan ebeveynler için ipotek ödemelerine yardımcı olacağını söyledi. Şu anda, devlet üçüncü ve sonraki çocuklar için ipotek kredilerinden 1 milyon Ft tutarında kesinti yapıyor. Genişletilmiş programda ise, kredinin 1 milyon Ft'si, ikinci bir çocuğun doğumunda, üçüncü yenidoğan için 4 milyon Ft ve sonraki her bir bebek için 1 milyon Ft  iptal edileceğini belirtti.
 
En az dört çocuğu doğum yapmış ve yetiştirmiş kadınlar, yaşamlarının geri kalanında kişisel gelir vergisi ödemek zorunda kalmayacaklardır.
 
Muhalefet partisi HVG ise, Orbán’ın Cumhurbaşkanı János Áder ve diğer bazı Fidesz milletvekillerinin eşlerinin bu teşviklerin faydalanıcıları arasında olacağını belirtti.    
        
 
Orbán, en az üç çocuğu büyüten ebeveynlerin yeni bir araba alımı için 2,5 milyon Ft hibe almaya hak kazanacağını söyledi.
 
Hükümetin tam  gün çocuk  bakım hizmeti uygulayacağını, bunun için yıl sonuna kadar 10.000 yeni yer inşa edileceğini, 2020'de 5.000 ve 2021'de 6.000 yeni bakımevleri inşa edileceğini,  2022 itibariyle, isteyen her ebeveynin, çocuklarını gündüz bakım evlerine götürebileceğini belirtti.
 
Ayrıca, büyükanne ve büyükbabalar için bir çocuk bakımı ödeneği verileceğini ekledi.
 
Diğer vaatlerinde, Orbán ayrıca, dokuzuncu ve on birinci okul yıllarındaki her öğrencinin, iki hafta süreli, , iki defa yabancı bir dil öğrenimi için iki kez yurtdışına seyahat edebileceğini devletin tüm masraflarını karşılayacağını  söyledi.
 
Orbán, “herkes tarafından terk edilmiş” fakirlere ilerleme yolunu açma sözü verdi.
 
Yoksulluğun ortadan kalkacağını ilan eden Orban, herkesin iş, okul, yemek ve ders kitabı alacağını söyledi.
 
Macar sol kanadı ile Jobbik arasındaki yeni işbirliğini “Komünist ve Nazi geleneklerinin düğünü” ve “siyasi pornografi” olarak nitelendirdi.
 
Orbán, Avrupa seçim kampanyası temasına “şimdi tüm Avrupa için göç konusundaki görüşlerini açıklama fırsatı” olarak geri döndü.
 
Göçü, suç ve terör tehdidi ve Hristiyan kimliğinin kaybı ile ilişkilendirdi ve “eski büyük Hristiyan ülkelerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde  tamamen dönüştürüldüğünü” belirtti.
 
Avrupa sol kanadının spekülatörlerin ve küresel göçün öncü bekçisi haline geldiğini söyleyen George Soros’un  göçmenlik yanlısı güçlere önderlik etmek için “Timmermans adlı bir adam” atadığını söyledi. (index.hu; hvg.hu; atv.hu; 444.hu; magyarhirlap.hu)