Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Kudüs’te Netanyahu ile Görüştü:

20 Şubat 2019

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Kudüs’te Netanyahu ile Görüştü:
 
Başbakan Viktor Orbán Salı günü yaptığı açıklamada, Macaristan 'ın Kudüs' te dış ekonomik ilişkiler temsilciliği açacağını söyledi.
 
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ie bu hareketi "önemli bir jest" olarak memnuniyetle karşıladı.
 
Ortak basın toplantısında Orbán, İsrailli meslektaşılarına Avrupa Parlamentosu seçimlerinde önemli hedeflerden birinin Avrupa’daki anti-Semitizmi engellemek olacağını bildirdiğini vurguladı.
 
Polonya başbakanının katılmayı reddettiği Kudüs'teki iptal edilen Visegrád Four zirvesiyle ilgili olarak, Orbán bir başkasının olmamasından daha birlikte olmanın daha iyi olduğunu söyledi ve İsrail ile Polonya'nın ihtilaflarını çözme umudunu dile getirdi.
 
Netanyahu, Macaristan ve İsrail’in geçmişte pek çok şeyi paylaştığını, aralarında güçlü bir bağ oluşturan barış, özgürlük ve refah temelli bir gelecek inşa eden küçük insanlar ancak  demokratik ülkeler olduğunu söyledi.
 
İki ülkenin savunma, araştırma, bilim ve çevre koruma alanlarında işbirliği yaptığını belirtti.
 
Netanyahu, Budapeşte’de yapılacak  olan Maccabi Games’in Macaristan’ın İsrail ile ilişkilerini ne kadar önemli gördüğünün  göstergesi olduğunu belirtti.
 
Orbán'ın geçen yıl Kudüs'ü ziyaret ettiğini ve ikisinin düzenli olarak buluştuğunu ve her seferinde ikili siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri güçlendirdiklerini söyledi.
 
Netanyahu, İsrail’e BM de dahil olmak üzere uluslararası örgütlerde destek olduğu için teşekkür etti. (blikk.hu; index.hu; hira-do.hu; magyarnemzet.hu; magyarhirlap.hu; 24.hu)