COVID-19 Meksika Genel Durum (12)

04 Nisan 2020

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Nisan 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, Meksika’da toplam 1.688 onaylanmış COVID-19 vakası ve 5.398 şüpheli vaka bulunmakta olup, hayatını kaybedenlerin sayısı 60’tır. Tespit edilen vakaların %21’i hastanede tedavi görmektedir.

5 Nisan 2020 tarihinde Devlet Başkanı tarafından, COVID-19 koronavirüs salgınına karşı uygulanacak olan ekonomik teşviklerin “Ekonomik Acil Durum Planı” adıyla açıklanması beklenmektedir.
 
Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Yüksek Özellikli Hastaneler Koordinasyon Komisyonu Başkanı Gustavo Reyes Terán, COVID-19’un tedavisi için geliştirilen 5 tedavinin klinik deneylerinin başlayacağını duyurmuştur.  
 
31 Mart 2020 tarihinde Çinli JackMa ve Alibaba vakıfları tarafından Meksika Hükümetine bağışlanan 100bin maske, 5 solunum cihazı ve 50bin test kiti Meksika’ya ulaşmıştır. Meksika, çok az sayıda kişiye test yapıldığı konusunda bazı çevrelerce eleştirilmektedir. Sağlık Bakanı Almanya, ABD ve Kanadalı yetkililerle hızlı test kullanımı konusunda temasa geçildiğini ancak bu aşamada faydalı ve akredite hızlı test bulunmadığını açıklamıştır.
 
Meksika Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Luz Maria de la Mora G20 Ticaret Bakanları Toplantısı sonrası 3103.2020 tarihli Twitter mesajında, kamu sağlığı acil durumunun ilaç, medikal cihaz ve gıdaya ulaşımın sınırlandırılmamasını desteklediklerini ve uluslararası ticarete bağlılıklarını; pazarları açık tutarak ticaret ve yatırımlar üzerindeki etkinin hafifletilmesi, ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan verimli lojistik ve sınır önlemlerinin teşviki ile küresel tedarik zincirlerinin faaliyetlerinin sağlanmasına bağlılıklarını dile getirmiştir.
 
1 Nisan 2020 tarihinden itibaren Meksika Şehri’ndeki 338 alışveriş merkezi ile zorunlu hizmetler olan enerji, gaz ve su dağıtımı, bankacılık, sağlık, bakım evi, adalet, vergi, güvenlik, telekomünikasyon, ulaştırma, depolama, lojistik, yolcu ve yük taşımacılığı, cenaze, kimya, tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösterenler haricindeki işletmeler faaliyetlerini 30 Nisan 2020 tarihine kadar durdurmuş ve parklara erişim kısıtlanmıştır. 23 Mart 2020 tarihinde başkentteki müze, sauna, spor merkezi, kilise, sinema, tiyatro, spor alanı, hayvanat bahçesi, bar, gece kulübü, parti salonları kapatılmış ve 50 kişinin üzerindeki toplantılar yasaklanmıştı.
 
Sağlık Bakanlığı tarafından Federal Resmi Gazete’de yayımlanan 31.03.2020 tarihli Kararname (https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5590914&fecha=31/03/2020) ile zorunlu faaliyetlerin detayları belirtilmektedir. 

Dünyanın en büyük gıda pazarı olan Meksika Şehri’ndeki “Central de Abastos”, başkentteki restoranların kapanması sebebiyle satışlarda görülen %10’luk azalmaya rağmen hijyen önlemleri ile faaliyetlerine devam etmektedir. Söz konusu pazarda, her gün yaklaşık 45.000 ton farklı gıda ürünü 20 milyonun üzerindeki tüketiciye sunulmaktadır. Meksika, dünyada kişi başı gıda ithalatında Japonya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

Meksika Otomotiv Endüstrisi Birliği (AMIA) verilerine göre, Mart ayında Meksika’da otomobil satışları %25,5 azalarak 87.517 adet seviyesinde gerçekleşmiş olup, anılan rakam 2014 yılından bu yana kaydedilen en düşük satış miktarıdır. Mart ayı satışlarındaki düşüş Şubat ayına kıyasla %16,1 olarak gerçekleşmiştir. Nissan (17.520 adet), General Motors (16.528 adet) ve Volkswagen (9.791 adet) anılan dönemde Meksika pazarında en yüksek satışa sahip firmalardır.

İnşaat sektörü ise aylardır süregelen küçülmenin yanı sıra koronavirüs sebebiyle inşaat faaliyetlerinin azalması, yatırımlardaki azalma ve Ulusal Çimento Odası (CANACEM)’nın üyelerinin çimento üretim faaliyetlerini 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçici olarak durdurma kararı alması nedeniyle krizden yoğun olarak etkilenmektedir. Meksika İnşaat Sanayi Odası (CMIC), 2020 yılı için açıklanan %1,5 büyüme tahminini %3-4 küçülme olarak güncellemiştir.

Eyaletler
 
Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı Arturo Herrera, 30 eyaletin Valisi ile gerçekleştirilen 31.03.2020 tarihli görüşmede; Ocak-Mart dönemi için eyaletlere Refah İçin Sağlık Enstitüsü (INSABI) aracılığıyla 13,5 milyar peso (yaklaşık 590 milyon dolar) kaynak aktarıldığını, Nisan-Haziran döneminde ise 10 milyar peso daha aktarılacağını açıklamıştır.
 
Ülkenin ikinci büyük uluslararası yolcu havaalanı olan Cancun Havaalanı’nın COVID-19 sonrası gelişmeler nedeniyle %35 kapasite ile çalıştığı ve iki terminalinin kapatıldığı bildirilmiştir.
 
Şirketler
 
Sears, Liverpool ve El Palacio de Hierro gibi büyük AVM zincirleri; mağazalarının kapanmasına karşın, internet satışlarının devam ettiğini açıklamıştır.
 
OYO Otel zinciri, ülke genelindeki 40 şehirde bulunan 500 otelinde COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında görev yapan sağlık sektörü çalışanlarına 1.000 gece konaklama imkanı tanınacağını açıklamıştır.
 
Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği