Meksika - Baja California, Sinaloa ve Aguascalientes işgücü kalitesinin ve yeteneğinin en yüksek olduğu eyaletler

08 Mart 2021

32 eyalette işgücüne erişim ve meslek kalitesini ölçen “Eyalet İşgücü Kalitesi ve Yetenek Endeksi” sonuçlarına göre Baja California, Sinaloa ve Aguascalientes eyaletleri Covid-19 pandemisine rağmen olumlu sonuçlarla öne çıkarken, Tlaxcala eyaleti en kötü koşullara sahip eyalettir. 100 üzerinden 86,7 puanla Baja California ilk sırada yer almış, onu Sinaloa (85,5) ve Aguascalientes (81,6) eyaletleri izlemiş ve yeşil trafik ışığında yer almıştır.

Chihuahua, Jalisco, Nuevo León ve Colima eyaletleri 70'in üzerinde puan alırken; Querétaro, Coahuila, Sonora, Baja California Sur, Morelos, Michoacán ve San Luis Potosí orta-yüksek seviyededir (sarı trafik ışığı). Hidalgo, Guerrero, Tamaulipas, Yucatán, Durango, Guanajuato, State of Mexico, Chiapas, Nayarit, Veracruz, Campeche ve Quintana Roo eyaletleri ise düşük-orta seviyede (turuncu trafik ışığı) yer almıştır. En kötü çalışma koşullarına sahip olan ve pandemiden en fazla etkilenen Zacatecas (32,8 puan), Meksika Şehri (32,4), Oaxaca (29,3), Puebla (20,7), Tabasco (18,0) ve Tlaxcala (15,6) eyaletleri ise düşük seviyededir (kırmızı trafik ışığı).



2019 yılı sonuçları ile kıyaslandığında 2020 yılında 15 eyalette büyüme ve 17 eyalette düşüş kaydedildiği görülmektedir. En büyük artış Sinaloa (25,8 puan artış) ve Hidalgo (+14,8) eyaletlerinde; en belirgin düşüş ise Quintana Roo (-28,5 puan), Puebla (-22,7 puan) ve Meksika Şehri (-12,9 puan) eyaletlerindedir. Pandemi nedeniyle Quintana Roo eyaletinin turizm sektörünün, Puebla eyaletinin ise otomotiv endüstrisinin etkilendiği görülmektedir.

Aguascalientes ve Sinaloa eyaletleri orta-yüksek seviyeden yüksek seviyeye; Baja California Sur ve Michoacán eyaletleri orta-düşük seviyeden orta-yüksek seviyeye; Campeche, Chiapas ve Nayarit eyaletleri düşük seviyeden orta-düşük seviyeye yükselmiştir. Diğer taraftan Quintana Roo eyaleti orta-yüksek seviyeden orta-düşük seviyete; Zacatecas, Puebla ve Meksika Şehri ise orta-düşük seviyeden düşük seviyeye inmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Economista https://www.eleconomista.com.mx/estados/BC-Sinaloa-y-Aguascalientes-con-la-mejor-calidad-laboral-del-pais-en-2020-20210301-0002.html