Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, 01.12.2018 tarihinde yemin ederek göreve başladı.

04 Aralık 2018

 

1 Temmuz 2018 tarihinde Meksika’nın yeni Devlet Başkanı olarak seçilen Andrés Manuel López Obrador, 1 Aralık 2018 Cumartesi günü yapılan törenle yemin ederek görevi önceki Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’dan devraldı. Altı yıl görev yapacak olan 65 yaşındaki Obrador, 4 yıl önce kurduğu Morena partisi ile seçimlere girmiş ve oyların %53’ünü almıştı.

Yeni Kabine Üyeleri ile ilgili detaylı bilgiye https://mexicoelectionsblog.weebly.com/amlos-cabinet-members.html internet adresinden ulaşılabilmektedir.

Ad ve soyadlarının baş harfleri olan AMLO olarak da anılan, 2000 yılında Meksika Şehri Belediye Başkanı olarak seçilen Obrador, dürüstlüğü ve mütevaziliği ile tanınmakta olup; seçim kampanyası sürecinde sosyal programlar aracılığıyla yoksullukla ve suçla mücadele konusunda çeşitli vaatlerde bulunmuştur. https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-44681165 http://www.eluniversal.com.mx/english/ten-proposals-amlos-pre-campaign

Obrador, halkı ilgilendiren konularda referandum yoluyla halkın fikirlerini almayı tercih eden bir lider olup; bu kapsamda Ekim ayında düzenlenen referandum sonucunda Meksika Şehri’nde yapımı devam eden Texcoco Havaalanı inşaatı projesi durdurulmuş, Kasım ayında ise Obrador’un 10 projesi bir başka referandum ile halkın onayına sunulmuş ve tamamı kabul görmüştür. Sözkonusu projeler arasında engellilere, öğrencilere, gençlere, yaşlılara ve yoksullara yönelik yardım programlarının yanı sıra; 2,47 milyon hektarlık bir alana meyve ve kauçuk ağacı dikimi, ülke genelinde ücretsiz kablosuz internet sağlanması, ülkenin güneyindeki tarihi yerleri birbirine bağlayan Maya Treni inşası, Tehuantepec bölgesinin kalkındırılmasına yönelik projeler ile Tabasco eyaletinde yeni bir petrol rafinerisi inşası yer almaktadır.

https://www.eluniversal.com.mx/english/amlo-confirms-santa-lucia

http://www.eluniversal.com.mx/english/referendum-train-programs

https://www.jurist.org/news/2018/11/mexico-voters-approve-president-elects-projects/

http://www.eluniversal.com.mx/english/amlo-to-hold-new-referendum-10-key-policy-proposals