Meksika Hükümeti Salina Cruz Limanı’na 9,7 milyar peso değerinde yatırım yapacak

24 Ocak 2020

Meksika İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı (SCT), yaklaşık 40 yıldır geçici tesis altyapısı ile petrol ve ticaret limanı olarak kullanılan Oaxaca Eyaleti’ndeki Salina Cruz Limanı için yapılan maliyet-fayda analizinden sonra limanın kurtarılması için ilk etapta 9,7 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 524 milyon ABD doları) değerinde yatırım yapılacağını açıkladı.

Mevcut durumda “geçici” sistem ile petrol taşıma hizmeti sunulmakta olsa da, SCT bu yöntemin pahalı, verimsiz ve hem çevre hem de çalışanlar açısından riskli olduğunu açıkladı. Yeni proje ile Pasifik kıyısında petrol taşınma işlemi yapılacağı belirtildi. Salina Cruz Limanı Federal Hükümetin “Istmo de Tehuantepec” okyanuslar arası koridor projesi ile ilişkili olarak, Meksika Devletine ait petrol şirketi PEMEX’in gelecekteki lojistik ve ticari planları açısından stratejik konumdadır. Petrol üretimindeki artışın yanı sıra Salina Cruz/ Minatitlán ve Dos Bocas rafinerilerinden sağlanacak yakıt arzı ile ilerleyen yıllarda kapasite genişletilmesine ihtiyaç duyulacağı belirtilmektedir.

Yapılacak yatırımın yaratacağı ticari fırsatlar arasında milli ve yabancı kaynaklı doğal gaz ve ham petrolün ihracatı için yeni bir rota yaratılması ve “Istmo de Tehuantepec” koridoru aracılığı ile ABD ve Asya ülkelerine ihracatının sağlanması sayılmaktadır.

Atlantik Okyanusu tarafında bulunan Laguna de Pajaritos Limanı’ndan Pasifik Okyanusu kıyısında bulunan Salina Cruz Limanı’na boru hattı ile iletim hizmeti konusunda müzakerelerin devam ettiği ve söz konusu rotanın Amerika veya Afrika kıtalarının etrafından büyük gemilerle dolanma zorunluluğuna alternatif yaratacağı belirtildi.

Ayrıca bahsi geçen uygulama ile gemi gecikmelerinin, operasyon maliyetlerinin, yatırım ve bakım maliyetlerinin azaltılması, kurulu kapasite yetersizliğinin önüne geçilmesi ve üçüncü taraf ürünlerini taşıyan gemilerden alınacak gelirler sayesinde sağlanacak faydanın 12,4 milyar Meksika pesosu değerinde olması beklenmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Milenio https://www.milenio.com/negocios/sct-inyectara-9-698-mdp-puerto-salina-cruz