Meksika ile ÇHC arasındaki ticaret 2017 yılından bu yana %10 arttı

07 Şubat 2020

Meksika’nın ÇHC Büyükelçisi José Luis Bernal, 2017 yılından bu yana Meksika ile ÇHC arasındaki ticaretin %10 arttığını ve 2019 yılı itibarıyla 100 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı. 13.01.2020 tarihinde Meksika Ekonomi Bakanlığında düzenlenen “Çin Günü”nde konuşan Büyükelçi, Meksika’nın Kuzey Amerika pazarındaki tamamlayıcı rolü ve küresel değer zinciri merkezi olarak görülmesi sebebiyle Çinli firmaların Meksika’ya yerleşme planları yaptığını belirtti.

İkili ticaretin büyük kısmını Çin’den ithalatın oluşturduğunu ve Meksika’nın Çin’e ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Büyükelçi, ithalatın %70’ten fazlasının Meksikalı şirketlerce sanayi üretiminde kullanılan girdiler olduğunu ve bu sayede istihdam, kalkınma ve teknolojik gelişim yaratıldığını, ikili ticaret dengesinin yorumlanmasında Meksika’da katma değer yaratılarak yeniden ihracat yapılmasının önemli olduğunu ve Meksika aleyhindeki ticaret açığına rağmen her iki ülke için istihdam ve gelişme yaratıldığını vurguladı.

Meksika Ekonomi Bakanı Graciela Márquez ise konuşmasında, Meksika’nın Kuzey Amerika’nın en önemli ihracat platformu olduğunu ve eski adı ile NAFTA yeni adı ile T-MEC olan anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile bölgeye olan ilginin tekrardan canlanacağını belirtti. Bakan ayrıca Meksika’nın Çinli yatırımcılar açısından verimli bir ülke olduğunu, 2019 yılında Meksika’nın uluslararası pazarlarda varlığının artırılması ve Meksika’ya Doğrudan Yabancı Yatırım çekilmesi için çalışmalar yapıldığını, Meksika Devlet Başkanı’nın Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi talimatı üzerine geçtiğimiz yıl Çin’e yönelik heyetler düzenlendiğini açıkladı. Meksikalı yetkililer iki ülke arasında özellikle petrokimya ve otomotiv sektörlerindeki işbirliği ve yatırım fırsatlarına vurgu yaptı.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: La Razón https://www.razon.com.mx/negocios/mexico-es-terreno-fertil-para-inversionistas-chinos-se/