Meksika’da Ekim ayında özel tüketim harcamaları %1,47 oranında arttı

14 Ocak 2020

Meksika Ulusal İstatistik ve Coğrafya Kurumu (INEGI), 2019 yılı Ekim ayında ülke genelinde özel tüketimin son bir yıl içerisinde yedinci ayda da pozitif seyir izleyerek %1,47 oranında arttığını açıkladı. INEGI, İç Piyasa Aylık Özel Tüketim Göstergesi araştırması ile hane halkları tarafından yerel ve ithal tüketim mal ve hizmetlerine yapılan harcamayı ölçmekte olup, anılan dönemde ithal malların yerli mallarına kıyasla tercih edildiği görülmektedir.

Yıllık bazda ithal malların tüketimi %8,18 artış gösterirken, sözkonusu büyüme Ocak 2018’den bu yana kaydedilen en yüksek artıştır. İthal mallar içerisinde yarı dayanıklı malların tüketimi %4,6, dayanıksız malların tüketimi %3,5 ve dayanıklı malların tüketimi %1,2 oranında artmıştır.

Yerli malların tüketimi ise Ekim ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla sadece %0,71 oranında artmıştır. Yerli tüketimde mal ve hizmetlerin payı sıraya %1,4 ve %0,8 artış göstermiştir. Hızlı tüketim malları en iyi performans sergileyen ürün grubu olup, %2 tüketim artışı kaydedilmiştir. Dayanıklı tüketim mallarının tüketimi ise %7,9 azalmıştır.

Aylık karşılaştırmada ise özel tüketim Ekim ayında Eylül ayına kıyasla %0,8 azalırken, yerli mal ve hizmetlerin tüketimi %0,7 azalmış ve ithal malların tüketimi %0,8 artmıştır.  

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Financiero https://elfinanciero.com.mx/economia/consumo-privado-sube-1-47-en-octubre