Meksika’da İlaç Tedariki Sıkıntısı

30 Mayıs 2019

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Meksika, sağlık sistemine bütçeden en az kaynak aktarılan (%5,8) üç ülkeden biri olup, OECD ülkeleri ortalaması %9’dur.  

Yeni Hükümetin uyguladığı bütçe kesintileri sonrasında son haftalarda basına yansıyan haberlerde, hastanelerde ameliyatların ancak %50’sinin yapılabildiği, hemşire ve teknik sağlık personelinin bazılarının işten çıkarıldığı, nakil operasyonlarında, cerrahi malzeme ve ilaç tedarikinde sıkıntı yaşandığı belirtilmektedir.

Meksika Maliye Bakanı yaşanan sıkıntılara ilişkin yorum yapmazken, Sosyal Güvenlik Kurumu (IMSS) Başkanı Salı günü görevinden istifa etmiştir.

Devlet Başkanı Lopez Obrador ise sağlık sisteminde tekellerle ve yolsuzlukla mücadele kapsamında ilaç bulmakta sıkıntılar yaşanabildiğini ancak bu durumun eskiye nazaran daha az olduğunu, kimsenin işten çıkarılmadığını, önceki Hükümetlerde 10 tedarikçinin ülkenin ilaç ihtiyacının %80’ini çok yüksek fiyatlardan karşıladığını, gerekli olması halinde sözkonusu aracılar yerine diğer ülkelerden de ilaç ithalatı yapılabileceğini açıklamıştır.

Geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan Ulusal Kalkınma Planı’na göre 2024 yılına kadar sağlık hizmetlerinin ülke genelinde ücretsiz olarak verilmesi hedeflenmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: https://www.eluniversal.com.mx/english/collapse-mexicos-public-health-system

https://www.eluniversal.com.mx/english/budget-cuts-mexico-hit-patient-care-and-delay-kids-surgeries

https://www.eluniversal.com.mx/english/medicine-shortages-affect-poorest-and-most-vulnerable-communities

https://www.telesurenglish.net/news/Lopez-Obrador-We-Will-Buy-Medicines-Abroad-if-Necessary-20190527-0021.html