Meksika’da tek kullanımlık plastik poşet kullanımı yasağı

21 Haziran 2020

2020 yılının başında Meksika Şehri, tek kullanımlık plastik torbaların kullanımına ilişkin yasağı yürürlüğe koymuş ve böylece Meksika Şehri anılan yasağın uygulandığı Querétaro, Cancún, Coahuila ve Luis Potosí bölgelerine katılmıştır.

Bilindiği üzere pandemi sonrasında gıda ve sağlık açısından hijyenin daha da önemli hale gelmesi ile süpermarketlerde ve fırınlarda gıda ürünlerinin ayrı paketlerde sunulması ihtiyacı ön plana çıkmıştır. Ekmek, peynir ve et gibi ürünlerde temizlik ve dayanıklılık açısından plastik filmlerin kullanımı azalmamıştır. Diğer taraftan, anılan marketlerde kullanımına izin verilen plastik poşetlerin halihazırda çevre dostu olduğu bilinmektedir. ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde ise anılan kısıtlamalara pandemi ile birlikte ara verilmiş, hatta bazı marketlere salgının yayılmaması için müşterilerin yeniden kullanılabilir poşetleri ile girişi önlenmiştir.

Pandemi sırasında 1 milyon ceset torbası, tıbbi kullanım amaçlı 4.000 ton plastik poşet, medikal atıkların imhası için toplam 1,75 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 80 milyon ABD doları) değerinde tıbbi kullanıma yönelik ürünün üretimini gerçekleştiren sektör, pandemi ile mücadele amacıyla getirilen kısıtlamalar nedeniyle %25-30 arasında daralmıştır. Geride kalan dönemde medikal sektörü için plastik üretimi %50 artmasına rağmen, medikal sektörü için plastik üretiminin toplam içindeki payının yalnızca %2 olması, sektörün yıllık küçülme beklentisinin %10 civarında olmasını engelleyememiştir. 400 milyon tonluk dünya plastik üretiminin 7 milyonu Meksika'da gerçekleştirilmektedir.

Nisan ayı başında tek kullanımlık plastik torba üreticilerini temsilen Plastik Endüstrisi Ulusal Birliği (ANIPAC), yeniden kullanılabilir torbaların virüsü barındırabileceği, taşıyabileceği ve yayabileceği gerekçesi ile Meksika Şehri eyaleti yönetiminden sağlık durumu karşısında ürün yasağının yeniden değerlendirilmesini ve geçici de olsa bir muafiyet sağlanmasını talep etmiştir. Greenpeace ise bu hamleyi fırsatçı ve ekonomik çıkar amaçlı olarak değerlendirmiş, plastik ambalajların kağıt ambalajlara kıyasla virüsü daha uzun süre barındırdığını, plastik poşetlerin yalnızca medikal atıkların imhası için gerekli olabileceğini ve bu kullanıma yönelik zaten herhangi bir yasak olmadığını belirtmiş ve mevcut uygulamanın devam etmesi gerektiğini savunmuştur.

Pandemi sonrasında tüm dünyada olduğu gibi Meksika’da da otellerde, havayolu şirketlerinde ve restoranlarda güvenlik ve sağlık protokolleri gereğince müşterilere sunulacak olan ürünlerin küçük ebatta ve ayrı ambalajlarda olması, sektör açısından fırsat ve dönüşümleri de beraberinde getirmektedir. Halihazırda yukarıda sayılan bölgelerde tek kullanımlık plastik torba kullanımı yasağı devam etmekte olup, her halükarda pandemi sonrasında doğada çözünebilir ve daha küçük ambalajların kullanımına yönelik bir eğilim mevcuttur.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Forbes Mexico https://www.forbes.com.mx/negocios-plastico-necesario-pandemia/
Ambiente Plastico https://www.ambienteplastico.com/se-registra-contraccion-economica-por-pandemia-de-covid-19/
El Sol de Mexico https://www.elsoldemexico.com.mx/finanzas/industria-del-plastico-anticipa-una-contraccion-de-10-sector-farmaceutico-pandemia-coronavirus-covid-19-economia-5365669.html