Meksika’da temel ihtiyaç sepeti fiyatları artış gösterdi

21 Ocak 2020

Ulusal Asgari Ücret Komisyonu (CONASAMI) Başkanı Andres Peñaloza, geçtiğimiz yıl temel ihtiyaç sepeti kapsamına giren 26 ürününün fiyatında artış olduğunu, bu nedenle kendi kendine yeterlilik ve gıda bağımsızlığına ulaşmak için tarımsal politikaları teşvik etmek gerektiğini belirtti.

84 mal ve hizmetten oluşan temel ihtiyaç sepeti maddeleri fiyatındaki artış 2019 yılında %2,83 olarak açıklanan genel enflasyondan daha düşük gerçekleşirken, temel ihtiyaç sepetinin %41,76'sını oluşturan 33 ürünün (gıda ürünleri, içecek ve tütün, meyve, sebze ve hayvancılık mamulleri) 26'sında fiyat artışı olduğu açıklandı.

En fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yumurta, şeker, fasulye, sıvı ve toz çikolata, ambalajlı ekmek, hazır çorbalar, jambon, beyaz ekmek, paketlenmiş alkolsüz içecekler, hamur ve mısır unu ile pastörize ve taze süt bulunmaktadır.

Peñaloza, bahsi geçen fiyat artışlarını önlemek için daha fazla teşvik, daha iyi pazarlama ve dağıtım mekanizmalarının gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

2019 Yılında Belirgin Fiyat Artışı Gösteren Ürün ve Hizmet Grupları

Ürün %
Yumurta 16,7
Şeker 10,4
Fasulye 10,3
Sinema 6,7
Çikolata 6,4
Ekmek 6,2
Tuvalet Kağıdı 5,7
Jambon 5,3
Antibiyotikler 5,0
Gazlı İçecekler 4,6
Şişelenmiş su 4,4

Kaynak: CONSANAMI

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Ulusal Self-Servis ve Çok Katlı Mağazalar Birliği (ANTAD) https://antad.net/alertan-por-alza-a-canasta-basica/