Meksika’nın Asya ülkelerinden tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı ithalatında uyguladığı %25 ve %30 düzeyindeki gümrük vergileri 31 Ocak 2019 tarihinden itibaren %20 ve %25’e geriledi

10 Şubat 2019

Meksika’nın tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı endüstrilerini Asya ülkelerinden gelecek olan rekabetten korumak amacıyla sözkonusu ülkelerden ithalatta 2014 yılından itibaren sırayla %25 ve %30 oranındaki gümrük tarifeleri uygulanmasına yönelik Kararname’nin süresi 31 Ocak 2019 tarihi itibarıyla sona erdi. Anılan tarihten itibaren Asya ülkelerinden tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı ithalatında %25 ve %30 olarak uygulanmakta olan gümrük vergileri %20 ve %25’e gerileyecek.
 
Guanajuato Ayakkabı Sanayi Odası Başkanı, yerli ayakkabı üreticilerinin sözkonusu düzenlemeden olumsuz etkileneceğini, 2018 yılında 96 milyon çift ayakkabının ithal edildiğini ve gümrük vergilerinde yapılan sözkonusu indirim ile ayakkabı ithalatının %25-30 arasında artarak yaklaşık 120 milyon çift seviyesine ulaşmasının beklendiğini, vergi kaybının değerinin yaklaşık 7 milyar pesoyu bulacağını açıkladı.
 
Ulusal Tekstil Sanayi Odası (CANAINTEX) Başkanı ise, sözkonusu düzenlemenin istihdam üzerinde de olumsuz etkileri olacağını, endüstrilerinde yıllık yaklaşık 3,5 milyar peso değerinde bir vergi kaybına yol açacağını belirtti.
 
Kaynak: Milenio https://www.milenio.com/negocios/importaciones-asiaticas-vuelven-amenazar-sector-textil-calzado-nacional
 
Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği