AB, Moğolistan'ı kara listeye aldığını açıkladı

08 Mayıs 2020

Avrupa Birliği (AB), Moğolistan'ın kara para aklama ile mücadele etmeyen ülkelerin yer aldığı kara listeye alındığını resmen açıkladı. Bu listeye Moğolistan'ın dışında; Bahamalar, Barbados, Botsvana, Gana, Jamaika, Kamboçya, Morityus, Myanmar, Nikaragua, Panama ve Zimbabwe olmak üzere 12 ülke alındı ve bu ülkeler AB'nin finansal sistemini tehdit edecek riskli ülkeler olarak değerlendirildi.
 
Avrupa Komisyonu dün Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nün listesiyle daha iyi uyum sağlamak ve AB'nin kara para aklama ve terörizmi finanse etme ile mücadelesini güçlendirmek için uygulanacak bir tedbir paketini açıkladı. Pakette, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeleye yönelik çok taraflı bir eylem planı ile gelecek yıl boyunca bu suçlarla mücadele için düzenlemeler ve kontroller yer almaktadır.
 
AB'nin kara listesine on iki ülke eklenirken, Komisyon, ilerleme kaydettiklerini söyleyerek Bosna-Hersek, Etiyopya, Guyana, Laos, Sri Lanka ve Tunus olmak üzere 6 ülkeyi kara listeden çıkardı. Listede bulunan diğer ülkeler ise Afganistan, Irak, Vanuatu, Pakistan, Suriye, Yemen, Uganda, Trinidad ve Tobago, İran ve Kuzey Kore'dir.

Kuzey Kore dışındaki tüm ülkeler kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile daha iyi mücadele edebilmek için kurallarını değiştirmeyi taahhüt etmiştir.
 
Diğer taraftan, yeni kara liste ile ilgili AB'nin aldığı bu karar, Ekim ayında yürürlüğe girecektir.

Sonuç olarak, AB bankaları ve diğer finans kuruluşları yukarıdaki ülkelerle çalışırken müşterilerini daha titiz inceleme ve ayrıntılı kontrol ve araştırma yapma yükümlülüğü üstlenecektir. Reuters'in bildirdiğine göre, listede yer alan ülkelerdeki şirketler, AB'den yeni finansman alma hakkından yoksun olacaklardır.
 
Kaynak: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_800
               https://www.reuters.com/article/us-eu-moneylaundering/eu-executive-proposes-anti-money-laundering-body-idUSKBN22J1NG
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği