ADB, İlk Kez Moğol Tugrikine Bağlı Tahvil Piyasasını Açtı

04 Haziran 2020

Asya Kalkınma Bankası (ADB), ilk denizaşırı MNT'ye bağlı göçebe (nomad) tahvillerinin çığır açacak şekilde 21 milyar Moğol Tugriki (MNT) (yaklaşık 7,5 milyon $) topladı. Bu konu, uluslararası sınır piyasalarında sınırdaki para birimleri için yeni bir ölçüt oluşturuyor.
 
Tahvil, itfa edici 5 yıl vadeli %10,1 altı aylık bir kupon taşımaktadır. MNT cinsinden ancak ABD doları olarak belirlenen tahvil ihracı ING Bank tarafından imzalandı ve bir Avrupa varlık yöneticisine satıldı. Gelirler, ADB'nin Moğolistan'daki Milko LLC için Cinsiyet Kapsayıcı Süt Değer Zinciri Projesini finanse etmek için dağıtıldı.
 
ADB mali işler sorumlusu Pierre Van Peteghem, “Bu ADB'nin yerel para birimi işlemleri için bir kilometre taşı işlemidir” dedi. “Gelişmekte olan ve sınırdaki piyasalar pandemi sırasında baskı altına girdi, bu nedenle Moğol Tugrikinde rekabetçi fiyatlarla vadeli fon yaratma yeteneği, ADB'nin borçlusu için kur riskini azaltma açısından somut faydalarla büyük bir başarıdır.”
 
Para birimine bağlı tahviller kalkınma açısından önemlidir, çünkü devlet ihracının genellikle seyrek olduğu bir getiri eğrisi çizmeye yardımcı olurlar. Moğolistan iç hükümet tahvilleri sadece 3 yıla kadar vadeye sahiptir ve hükümet Eylül 2017'den bu yana yeni bir MNT borçlanma menkul kıymeti ihracı gerçekleştirmemiştir, bu nedenle ADB'nin göçebe tahvili ilgili bir ölçüt görevi görmektedir.
 
ADB, ana akım uluslararası tahvil piyasalarında düzenli bir borçlu olmakla birlikte, aynı zamanda, banka kredilerine alternatif olarak yerel para tahvil piyasalarını teşvik etme çabalarının bir parçası olarak gelişmekte olan Asya ülkelerinde ihracata yol açmıştır. ADB daha önce Ermeni dram, Gürcü lari, Hint rupisi, Endonezya rupisi ve Filipin pezosu'nda para birimine bağlı tahvil ihraç etmişti.

 
Kaynak: https://www.adb.org/news/adb-opens-mongolian-togrog-linked-bond-market
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği